Медики виявили комплекс чинників, що збільшують ймовірність розвитку біполярного розладу особистості.

Мова йде про білок CPG2, який рідше зустрічається в мозку людей з біполярним розладом, і специфічної мутації в генах SYNE1, повідомляє Medical Xpress.

Дослідники не припускають, що варіації, пов'язані з CPG2 у SYNE1, можна назвати "причиною" біполярного розладу. Ці компоненти швидше підвищують сприйнятливість до психічного розладу.

В рамках нового дослідження нейропсихологи зібрали зразки посмертної мозкової тканини. Вибірку склали тканини людей з діагнозом біполярний розлад, людей з невропсихиатрическими розладами з супутніми симптомами, такими як депресія або шизофренія, і людей, які не страждають ні одним з цих захворювань.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

Значне зниження CPG2 спостерігалося тільки у тканинах людей з біполярним розладом. Вчені використовували методу секвенування на тих же зразках мозку для пошуку генетичних змін у регіонах SYNE1 у пацієнтів зі зниженим рівнем CPG2. Особливу увагу було приділено районам, розташованих у зонах гена, які могли б регулювати експресію CPG2 і, отже, його вироблення.

Потім дослідники провели ряд експериментів для перевірки фізіологічних наслідків.

Медики клонували промоторні області CPG2 з людського гена SYNE1 і прикріпили їх до "з'єднання", яке виміряло, наскільки ефективно ділянки мозку направляли експресію білка в нейронах.

Потім учені порівняли їх з тими самими регіонами, клонованими у пацієнтів з біполярним розладом, які містили певні варіанти окремо або в комбінації.

Деякі з них не вплинули на спроможність нейронів висловлювати CPG2, проте інші надали глибоке вплив.

"Рідкісний випадок, коли люди змогли знайти вплив мутації, генетично пов'язаної з підвищеним ризиком порушення психічного здоров'я, з основною клітинної дисфункцією", — пояснила старша авторка дослідження Еллі Недиви (Elly Nedivi).

Нагадаємо, колір ваших очей може відбитися на настрої в зимовий час.

Як повідомляв портал "Знай.uа" психологи Університету Індіани провели масштабне дослідження і встановили, що терапевтичні програми в інтернеті ефективно пригнічують депресію.

Також "Знай.uа" писав, що електростимуляція певної області мозку допомагає в лікуванні депресії.