Поведінка людей із залежністю від соціальних мереж нічим не відрізняється від поведінки людей, що приймають важкі наркотичні речовини.

До такого висновку прийшли дослідники з Мічиганського державного університету після того, як провели експеримент з азартних ігор серед шанувальників соцмереж, повідомляє Journal of Behaviour Addiction.

За словами вченим, дослідження продемонструвало взаємозв'язок між небезпечними звичками людей, що зловживають наркотиками, і людей, які "сидять" на Instagram і Facebook.

Вчені сподіваються, що їх відкриття підштовхне медичних працівників серйозно ставитися до надмірного використання соціальних мереж і розпочати просвітницьку діяльність на цю тему серед пацієнтів.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

У рамках експерименту дослідники попросили 71 добровольця взяти участь в опитуванні, призначеному для вимірювання їх психологічної залежності від Facebook

Питання стосувалися зацікавленості платформою, їх відчуття, коли вони не можуть скористатися соцмережами, кількість спроб піти з сайту і ступінь впливу Facebook на їх роботу або навчання.

Потім учасників запросили пройти тест Iowa Gambling Task, який користується популярністю у психологів і моделює різні ситуації, що вимагають прийняття рішення.

Завдання полягає у виявленні закономірностей результатів в колоді карт для вибору оптимальної колоди.

Дослідники виявили, що чим гірші результати тесту тим вище ймовірність того, що вони будуть використовувати соціальні мережі.

Ті, хто справлявся з цим завданням краще, меншою мірою залежали від соціальних мереж.

Отримані результати аналогічні результатами інших досліджень, які показали, що люди, які зловживають героїном, кокаїном або метамфетаміном, мають аналогічні результати в тесті.

За словами вчених, вони досліджували можливу паралель між надмірною кількістю користувачів соціальних мереж і осіб, що зловживають психоактивними речовинами, так як до цього ніхто не намагався провести таку паралель.

Нагадаємо, американські вчені запропонували використовувати соціальні мережі для діагностики депресії.

Як повідомляв портал "Знай.uа" любителі фастфуду частіше за інших страждають від депресії.

Також "Знай.uа" писав, що підлітки, які сплять менше 6 годин, починають палити, пити і вживати наркотики в два рази частіше за своїх однолітків зі здоровим сном.