Вчені Стенфордського університету навчилися пригнічувати відчуття болю, впливаючи на нейрони.

Як показали експерименти над гризунами, висока температура і уколи активізують область мозку, відому як мигдалина, яка обробляє емоції, повідомляє Daily Mail.

Вчені заблокували роботу клітин у цій ділянці у гризунів після чого тварини перестали реагувати на біль, хоча сигнали в мозок надходили все одно.

Тим часом тварини поводилися як ні в чому не бувало.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

У рамках дослідження того, як мозок інтерпретує біль, нейрологи генетично модифікували клітини в мигдалині мишей, щоб ті підсвічувалися флуоресцентним світлом, коли активізуються.

Вчені виявили, що ці клітини загорялися, коли миші піддавалися впливу тепла або невеликого уколу.

Щоб змусити ці клітини "замовкнути", вчені модифікували їх за допомогою генної інженерії для експресії рецепторів до неназваному препарату, який придушував їх активність.

Медики припускають, що незважаючи на розходження в мозкових зв'язках, можна знайти аналогічний спосіб пригнічувати відчуття болю у людей за допомогою медикаментозних засобів.

Вчені сподіваються, що результати їх дослідження можуть привести до появи "нових терапевтичних стратегій", які мінімізують дискомфорт і неприємні відчуття у людей під час терапії або після травм.

Слід зазначити, що це відкриття підтверджує висновки попередніх досліджень, які виявили, що пошкодження мигдалини знижує больові відчуття.

Тим не менш, важливо, щоб люди і тварини розуміли, що повинні триматися подалі від джерела болю, так як це може завдати шкоди. Тому больові сигнали все ще повинні вироблятися, але не сприймаються мозком.

Нагадаємо, cтовбурові клітини можуть бути використані в якості нового засобу лікування болю в попереку.

Як повідомляв портал "Знай.uа" екстракт омели пом'якшує симптоми ендометріозу хворобливого стану, вражаючого багатьох жінок.

Також "Знай.uа" писав, гени, відповідальні за розвиток кісток, можуть бути винні в хронічних болях у людей.