Жінки з синдромом полікістозних яєчників (СПКЯ) не можуть завагітніти тривалий час.

Захворювання провокує порушення в роботі гормонів, що призводить до нерегулярних або рідкісним менструальних циклів, з-за чого овуляція не відбувається, повідомляє Health.

Однак СПКЯ, яким страждають 10 % жінок, можна успішно вилікувати і шанси мати здорове потомство також великі, впевнена доктор медицини Елізабет Фіно, фахівець з репродуктивної ендокринології та безпліддя Центру фертильності в Нью-Йорку.

В організмі середньостатистичної жінки у віці близько 30 років містяться фолікули, в яких дозрівають яйцеклітини під час менструального циклу.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Але у жінок з СПКЯ ці фолікули не дозрівають, а овуляція не відбувається. Замість цього вони накопичуються, з-за чого жінки мають не менше дюжини яєчників. Без овуляції в свою чергу не настає зачаття.

Так можна забереметь?

Так, хоча доведеться постаратися. Експерти рекомендують вдатися до дієти, фізичних вправ і ліків.

Жінкам необхідно регулювати овуляцію, і в багатьох випадках це можна зробити за допомогою дієти і фізичних вправ, пояснює доктор Фіно.

Оскільки симптоми СПКЯ включають в себе збільшення ваги і труднощі з втратою зайвих кілограмів, збалансоване харчування, в якому основна увага приділяється білку, жирного олії, авокадо і горіховим овочів, а також цілісного зерна, може бути ефективним способом лікування цього захворювання.

За словами доктора Фіно, тренування середньої інтенсивності повинні тривати близько 30 хвилин три-п'ять разів на тиждень, але будьте обережні, щоб не перестаратися.

Якщо зміна ваших звичок у харчуванні та фізичних вправах не увінчалося успіхом, лікар може порадити ліки: кломіфен та летрозол.

Кломіфен приймають протягом п'яти днів, пояснює доктор Фіно, а летрозол — протягом тривалого часу.

Але найголовніша порада — не відкладайте вагітність. Тобто, якщо ви готові завести дітей, не чекайте, каже доктор Фіно. Чим старше стає жінка, тим важче зачати дитину, незалежно від того, чи є у неї полікістоз.

Нагадаємо, яка дієта допоможе при поликистозе яєчників.

Як повідомляв портал "Знай.uа", існує п'ять найпоширеніших жіночих хвороб.

Також "Знай.uа" писав все, що потрібно знати про поликистозе яєчників.