Споживання страв, приготованих у фритюрниці, збільшує ризик настання передчасної смерті.

До такого висновку прийшли експерти з університету Айова після аналізу даних 106 966 жінок віком від 50 до 79 років, які у 1993-1998 роках стали учасниками дослідження "Ініціатива з охорони здоров'я жінок", повідомляє Daily Mail.

Особливу увагу варто приділити картоплі фрі, рибі і курки. Зокрема, одна або кілька порцій смаженої курки в день підвищує ризик смерті на 13 %, а інфаркту — 12%. Одна або кілька порцій смаженої риби підвищує аналогічний ризик на 7 і 13 % відповідно.

Слід зазначити, що дослідники врахували інші фактори, в числі яких фізичні вправи.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

За словами вчених, у середньому за 18 років дослідження померли 31 558 жінок, в тому числі від серцевих захворювань — 9320, раку — 8 358, інших причин — 13 880.

Скорочення в раціоні смаженої їжі, особливо смаженої курки та смаженої риби/молюсків, може спричинити клінічно значущу дію на весь спектр громадського здоров'я, вважають дієтологи.

Крім цього, вчені виявили закономірність, що люди, які харчуються смаженою їжею, рідше поєднують її зі здоровими продуктами, що призводить до збільшення ваги і до інших проблем: високий рівень холестерину, високий кров'яний тиск і діабет 2-го типу. Усе це фактори ризику розвитку захворювань серця і кровообігу в подальшому житті.

Хороша новина в тому, що інші види готування їжі вдома, таких як випічка, гриль або обсмажування, і вибір більш здорових страв, знижує ризик виникнення всіх вищезазначених небезпек. Тому дієтологи рекомендують поступово змінити дієту і знати норму споживання смаженої їжі.

Нагадаємо, піздня вечеря перед сном виявилося не настільки шкідливою, як вважалося раніше.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дієта з високим вмістом овочів і оливкової олії знижує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань на 25 %.

Також "Знай.uа" писав, що потрібно знати про OMAD-дієту.