Депресію, ожиріння і хронічну біль можна вилікувати за одним і тим же принципом.

Дослідження Дармштадтського технічного університету показало, що блокування роботи білка FKBP51 полегшує хронічну біль, покращує настрій і сприяє зниженню ваги, пише Daily Mail.

Фахівці сподіваються, що їхня наукова робота приведе до появи нових методів лікування у людей. Слід відзначити, що дія інгібіторів FKBP51 також тестують в рамках лікування раку і алкоголізму.

Лабораторна миша

"Ми розробили перший потужний, високоселективний інгібітор FKBP51, що отримав назву SAFit2, який в даний час тестується на мишах. Наше відкриття може стати новим терапевтичним варіантом лікування всіх цих захворювань", — заявив автор дослідження доктор Фелікс Хош.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Білок FKBP51 зустрічається по всьому тілу, в тому числі в мозку, скелетної м'язової тканини і жирової тканини. З'єднання виконує широкий спектр функцій: від регулювання поглинання глюкози до зняття стресу.

Звідси дослідники зрозуміли, що FKBP51 може бути залучений у виникненні численних станів.

Ключові симптоми депресії

Складність полягала в тому, що FKBP51 дуже схожий на свого "білкового кузена" FKBP52.

"Ми виявили, що FKBP51 може змінювати свою форму таким чином, що FKBP52 не може, і це дозволило розробити високоселективні інгібітори", заявив доктор Хош.

У рамках експериментів вчені встановили, що тварини, яких лікували SAFit2, відчували менший стрес, також з меншою ймовірністю набирали вагу, що, як вважається, пояснюється зниженням апетиту.

Крім того, у них був нормальний рівень глюкози і зменшення болю.

В майбутньому команда професора Хоша збирається вивчити роль FKBP51 в розвитку раку після того, як тести виявили, що деякі пухлини гліобластоми надмірно експресують білок.

Основні причини ожиріння

Нагадаємо, депресія і ожиріння вважаються одними з найбільш серйозних захворювань у всьому світі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", харчування продуктами з високим вмістом жирів може негативно позначитися на здоров'ї трьох наступних поколінь.

Також "Знай.uа" писав, ймовірність розвитку постнатальної депресії вище на 79 % у жінок, які народжують хлопчиків.