Дослідники з Німеччини і Фрацнии, як повідомляє Naked Science з посиланням на видання Particle and Fibre Toxicology, встановили, що навіть чисті голки для таттуажа можуть бути небезпечними для здоров'я людини. Існує ризик того, що голки в організмі залишаться невеликі металеві частинки.

Чорнило і металеві домішки можуть потрапляти в лімфатичні вузли, коли татуювання наносять на шкіру, це вчені продемонстрували два роки тому. Ці мікрочастинки можуть залишатися в тілі роками.

Чудові новини!
Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Проте, вчені не могли зрозуміти, як при цьому в лімфовузлах знаходили залізо, нікель і хром, яких в чорнилі не було. Після цього фахівці перевірили голки для тату-машинок. На 6-8% вони зроблені з нікелю і на 15-20% з хрому.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

У результаті з'ясувалося, що якщо в чорнилі є діоксид титану (білий пигмет, є в яскравих кольорах), то він зношує голку. Діоксид титану речовина високої щільності і володіє підвищеними абразивними властивостями. Голки вивчали до процедури нанесення тату і після. В результаті аналізу стало відомо, що голка правда зношуються в результаті механічного шліфування.

"Мова йде не тільки про чистоту салону, стерилізації обладнання або навіть про пігментах. Як ми тепер бачимо, знос голки також впливає на ваш організм", - повідомив один з авторів проекту, Хірам Кастільо.

Ці мікрочастинки, які потрапляють у організм, можуть завдати шкоди: проникати в клітини, викликати підвищене виділення токсинів і алергію.

"Той факт, що всі пігменти і частинки зносу голки відкладаються в лімфатичних вузлах, вимагає особливої уваги, тим більше при виникненні алергічної реакції. На жаль, ми поки не можемо визначити, як це впливає на здоров'я людини. Це довгострокові наслідки: їх можна оцінити виключно в рамках тих епідеміологічних досліджень, які десятиліттями відстежують стан здоров'я тисяч людей", - уточнила Інес Шрайвер з німецького Федерального інституту оцінки ризиків.

Нагадаємо, раніше Супрун перед відставкою розповіла чоловікам, як не стати Кошовим: справа в генах.

Також Знай.uа писав, що Комаровський відповів на важливе питання про щеплення для дітей: "Не має сенсу".

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що українців чекають три пекельних дня, як уберегтися.