Не встигли українці як слід порадіти тому, що з поста йде один з найбільш скандально відомих керівників НБУ Валерія Гонтарєва, як на них обрушилася чергова напасть, побічно пов'язана в тому числі і з банківським сектором.

Не далі, ніж на початку квітня і зовсім не в якості жарту у Верховній Раді України раз у раз спливав один цікавий законопроект, спрямований на розгляд, не ким-небудь, а цілим президентом України Петром Порошенко.

Якщо коротко, скромний документ обсягом в 550 сторінок, пропонував депутатам на повному серйозі розглянути можливість того, щоб дозволити примусово стягувати в сплату боргу кошти з банківських рахунків боржників.

З одного боку, ідея, начебто, і не погана. Адже на обов'язковому поверненні взятих кредитів будується будь-яка банківська і фінансова система. А оскільки наша виконавча служба, хоч і наділена більш широкими повноваженнями, поки не справляється з поставленим завданням, тим більше, що вона має право лише накласти арешт на майно та пустити його з молотка, тим самим компенсувавши «збитки» кредитора, законопроект до певної міри можна вважати одним з «кроків до Європи», зробити які так прагне наше суспільство.

Ось тільки цей крок буде зроблений не там, а в нашій країні, що саме по собі трохи насторожує. Так, в рамках цього законопроекту з вашого рахунку (поточного, депозитного, зарплатного - не важливо) можуть списати «борг» не тільки по кредиту, але і за несплату комуналки, наприклад.

Популярні новини зараз
Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося
Показати ще

І це - вже само по собі проблема, навіть якщо не говорити про те, що створять цю «автоматичну» систему наші фахівці, що, як ми бачимо на прикладі порталу електронних декларацій, може обернутися значними проблемами, системними збоями і помилками - читай масовими списаннями з рахунків «ні в чому не винних» чиїхось боргів або платежів, які не «дійшли».

Але проблема, якщо на неї подивитися більш широко, полягає навіть не в цьому. Щоб здійснити такі дії, відповідна організація, нехай навіть така, що заручилася судовим рішенням, повинна отримати доступ до славнозвісної банківської таємниці - останнього оплоту тих українців, хто «оптимізує» податкові виплати. Цілком логічно можна припустити, що такий вид зближення з Європою, в кінцевому підсумку може вилитися в «ту саму» загальну повинність всіх громадян нашої країни декларувати всі свої доходи і витрати, про яку щодня мріють в Кабміні.

Воно й зрозуміло, адже працівників цієї установи завдяки траншам МВФ, хоч і з труднощами, але все ж зобов'язали показувати скільки коштів у них є в кишені. Мабуть, вважаючи, що вони не білі ворони, і затамувавши деяку образу на таку «несправедливість», вони вирішили, що і всі інші громадяни нічим не кращі. Ось тільки, якщо до топ-чиновників, які задекларували астрономічні суми готівки у всіх основних валютах, питань у відповідних інстанцій з незрозумілих причин не виникло, прості громадяни, швидше за все, як завжди «будуть платити».

Шлях до декларації

До речі, це вже не перший замах на інформацію про доходи та витрати громадян. Так само, як і не перший крок до «нульового» декларуванню в цілому.

Якщо згадати, ще на початку минулого року, президент Петро Порошенко підписав закон, що дозволив Міністерству фінансів отримувати відомості про «фінансове становище» громадян, які звернулися до держави за субсидією. Крок, багато в чому правильний. Дійсно, якщо вже ти претендуєш на те, щоб мати статус особи, яка не може нести тягар комунальних поборів, будь добрий - відповідай. З іншого боку, ми знову ж повертаємося до питання банківської таємниці.

Потім, з початком цього року з подачі Національного Банку та його постанови, українцям істотно урізали можливість готівкового розрахунку. У три рази - з 150.000 до 50.000 гривень. Все, що понад - купуй «по безналу». Таким чином, починає прекрасно проглядатися історія «шопінгу» громадян.

Тепер ось - законопроект про списання заборгованостей. Іншими словами, замість того, щоб просто «прийти до вас додому» і описати ваше майно, уряд потроху відкушує від пирога вашої фінансової таємниці, продовжуючи робити це до того моменту, поки його і зовсім не залишиться.

Впорядкуйте свої справи

Хоча, судячи з усього, часу залишилося не так вже й багато. Не так давно, презентуючи свою стратегію розвитку України до 2020 року, прем'єр-міністр Володимир Гройсман без зайвих сентиментів пообіцяв, що зусиллями його відомства вже до кінця цього року до Верховної Ради вирушить черговий законопроект, який регламентує положення «нульового» декларування в загальнонаціональному масштабі.

Звичайно, поганого в цьому немає практично нічого. В якомусь сенсі, на рівні рядових представників населення відбудеться цілком позитивна трансформація - ми з вами почнемо бути «чесніше», будемо максимально віддавати «заслужену» частину своїх заробітків до держбюджету. Якщо не будемо - до нас прийде податкова, хоча скоріше за все, на той час, це вже буде фінансова поліція. І не важливо, вмієте ви вираховувати свої фінансові зобов'язання перед державою чи ні. Навчитеся. А якщо ні - штрафи допоможуть.

«Бочка дьогтю», при цьому, зі зрозумілих причин полягає в деякому відчутті несправедливості, пов'язаному з невловимим відчуттям того, що «платити за все» знову доведеться не багатим.