У понеділок, 24 квітня, "Верховний суд Криму" відмовив у зміні запобіжного заходу заступнику голови Меджлісу Ахтему Чийгозу.

Про це у Facebook повідомив адвокат Микола Полозов.

Захист подав клопотання про зміну запобіжного заходу після рішення Суду ООН за позовом України проти Росії ввести тимчасові заходи щодо країни-агресора.

Адвокати наполягали на тому, що кримінальна справа стосовно Чийгоза і справа "26 лютого" – це прояв расової дискримінації, оскільки в подіях 26 лютого брали участь не лише кримські татари, але й представники інших національностей.

Парамілітарні осередки "Народне ополчення Криму", "Самооборона Криму" організували не кримські татари, а росіяни та представники інших національностей на чолі з Сергієм Аксьоновим.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Саме ці угруповання, а також представники козацтва провокували опонентів, з'явившись на місці проведення мітингу партії "Русское единство" раніше зазначеного часу.

"Однак на лаві підсудних виключно кримські татари", — підкреслив адвокат.

Захист стверджував, що Чийгоза тримають під вартою, в тому числі через його національну приналежність. Ніяких підстав, крім тяжкості пред'явленого обвинувачення, для такого запобіжного заходу вже немає. При цьому лише тяжкості обвинувачення, згідно з рішеннями Євросуду з прав людини, Пленуму Верховного Суду РФ недостатньо для утримання під вартою.

"Однак "кримський суд" проігнорував аргументи захисту і знехтував рішенням Міжнародного Суду ООН", - уточнив Полозов.

Прокурор заявила, що під домашнім арештом Чийгоз "зможе натиснути на свідків".

Таким чином, "суд" у черговий раз продемонстрував свою несамостійність і залежність від влади.

"Суд також призначив 13 нових засідань на травень. А наступне засідання заплановано на вівторок, 25 квітня о пів на десяту ранку.

Як писав раніше інформаційний портал "Знай.ua", Чийгоз назвав суд, який над ним влаштували окупанти, замовним. Він порівняв нинішні дії з політикою радянської влади.