Оприлюднення звіту про запровадження безвізового режиму для України і Грузії вирішили відкласти на кілька днів і опублікувати після саміту. Декілька проектів з цього питання були готові на кінець тижня і вони були позитивними для України. Але несподівано звітування вирішують перенести. Очікується, що воно пройде протягом тижня.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Рішення Брюсселя, за свідченнями джерел, буде позитивним, хоча й з певними нюансами.

Євросоюз не планував відмовляти Києву в візових поступках і хотів надати їх без додаткових умов, пришвидшивши процес. Але тепер звіт матиме чіткі умови для отримання безвізового режиму.

Причин для такого рішення з боку ЄС декілька. Зокрема, Юрій Луценко та його популізм під час розгляду безвізових законів, певні проблеми пов'язані з Єгором Соболєвим та його комітетом, а також правки до закону про Агенцію з повернення та управління активами.

Популярні новини зараз
"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити
Показати ще

Але головна проблема з'явилась буквально на днях і вона може взагалі заблокувати безвізовий режим. Уряд знову намагається взяти під контроль Нацагенцію із запобігання корупції. Такий крок Брюселль вже не пробачить Україні.

Порошенко 9 грудня затвердив своїм підписом закон про створення Національної агенції з повернення та управління незаконно виведеними активами. Під час його ухвалення не були відомі висновки Єврокомісії щодо нього, а частина норм "антикорупційного пакету" взагалі суттєво змінили. Але за такої редакції Україна не отримає позитивний висновок.

Порошенко може звинувачувати в провалі лише власну фракцію, яка не ухвалила закон поданий урядом і вже погоджений Єврокомісією. "Завдяки" лідер БПП Юрій Луценко європейський проект переписали і вилучили норму про управління активами й лишили тільки функцію їх повернення.

Він порівняв його із корупційним фондом "Професіонал" часів Азарова і наголосив, що це тільки збільшить суми відкатів.

Ще одним "антигероєм" ста голова комітету ВР з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв, який протягом двох тижнів після голосування не передавав спікеру на підпис закон про Нацагенцію. В результаті ЄС не зміг вчасно провести його експертизу.

Корупція стала ще одним каменем спотикання на шляху до безвізового режиму. Національне антикорупційне бюро завершують створювати, спеціалізована антикорупційна прокуратура перебуває лише на початку шляху.

Читайте також: ЄС пропонує Україні нову Конституцію

Найпроблемнішим виявилась Національна агенція із запобігання корупції. Вона збиратиме, зберігатиме, оприлюднюватиме та аналізуватиме декларації високо посадовців, а в українському випадку – ще й про їхні витрати. Але владі дуже кортить зберегти контроль над цим органом.

Влітку вже була спроба зробити агенцію залежно від керівників уряду. Тоді на конкурсі "перемогли" близькі до влади особи. А перезапустити роботу органу вдалося під тиском ЄС та США. Наразі знову повторюється історія – двоє з п'яти співкерівників пов'язані особисто з Яценюком.

Тепер ця проблема вийде на перший план.

У підсумку не можна назвати ситуацію оптимістичною, чи песимістичною. Приблизно місяць тому ситуація була значно гіршою і свідчила про зрив безвізового режиму.

З іншого боку Україна напевно отримає позитивний звіт Єврокомісії, хоч й трохи пізніше. Але це не звільнить її від виконання всіх умов ЄС. Деякі умови Україні навіть пробачили і Києву доведеться навчитись співпрацювати чесно та відкрито.