Як не дивно, але минулі вихідні ознаменувалися масовими акціями протесту, що проходили не в Україні. На цей раз на вулиці своїх столиць вийшли жителі відразу двох сусідніх країн - Білорусі та Росії.

І ті, й інші вирішили висловити невдоволення своєю державною владою. І тих, й інших - завантажили в автозаки та ізолювали від суспільства як порушників встановленого громадського порядку.

Цілий ряд вітчизняних і закордонних експертів уже висловили власну позицію щодо масових затримань і боротьби зі свободою слова та думки в цих країнах. Деякі вже навіть встигли охрестити демонстрації початком «Майданів» в Росії та Білорусі.

Журналісти порталу «Знай.ua» вирішили поцікавитися, а як дивляться на соціально-політичну ситуацію «у сусідів» звичайні мешканці України, які пережили вже не один Майдан.

Такі ж дурні

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

«Я їх підтримую, але вони такі ж дурні, як і ми. Нашими руками хтось робить собі статки. При цьому я все одно підтримую тих людей, хто «прокинувся» нарешті. Звичайно ж, проблема в корупції. У тому, що чиновники розікрали країну. І не тільки Україну. Впевнена, що і в Росії, і в Білорусі справи нічим не краще. За часів Радянського Союзу я працювала в райкомі партії. Так ось, коли почалася перебудова, першим, хто викинув свій партквиток, був ніхто інший, як глава райкому. Він же першим перейшов і до «ринкової економіки» і накопичення капіталу. І подивіться, хто зараз при владі - це ж все вихідці з партії і комсомолу або зміна, яку вони самі для себе виростили», - вважає киянка Людмила Юріївна.

Нічого не вийде

На підтримку російських і білоруських опозиціонерів виступив і житель столиці - Андрій. Каже, що хоч і намагається триматися подалі від політики і міркувань про неї, але все-таки не помітити настільки гучної події було складно. Щоправда, він сумнівається, що цей «шум» призведе до чогось суттєвого.

«Співчуваю і підтримую виступи росіян і білорусів. Вони такі ж звичайні люди, як і ми, також хочуть гідно жити, хочуть хорошого уряду, хочуть, щоб з їх думкою рахувалися. Тільки я, на жаль, не думаю, що у них щось дійсно вийде змінити. І справа навіть не в репресіях або переслідуваннях з боку влади. Справа у сутності сучасної людини. У її жадібності», - висловлює свою думку Андрій.

Все буде ОМОН

Не думає, що у опозиції щось вийде, і представник молодого покоління - В'ячеслав. З властивим юнацьким максималізмом і поверхневим знанням теми він висловлює своє переконання в тому, що Кремль не допустить існування альтернативної точки зору.

«Звичайно ж, я підтримую. Особливо, щоправда, подробиць не знаю, не слідкую за розвитком ситуації. Просто чув, що вони вийшли на мітинг проти корупції, проти влади. Не думаю, звичайно, що у них є шанси на перемогу. Чому? Одне слово - ОМОН. Путін - всім закриє рота», - говорить В'ячеслав.

Непопулярна думка

Безпосередньо на Майдані Незалежності ми зустріли жителя Маріуполя - Олександра, який попросив нас не фотографувати його, оскільки побоюється, що його погляд на стан речей відрізняється від загальноприйнятого.

«Нічого не зміниться, і не потрібно нічого змінювати. Стане тільки гірше. Хіба наш Майдан багато чого змінив. Краще вже нехай все залишається так, як було. Щоб не було, як у нас. Я не бажаю цього нікому, ні білорусам, ні тим же росіянам. І не фотографуйте мене, будь ласка, а то наговорив тут, ще сепаратистом назвуть», - підсумував нашу розмову Олександр.

Не така вже й непопулярна думка

Як не дивно, але все на тому ж Майдані Незалежності, не докладаючи особливих зусиль, ми зустріли й інших людей, які поділяють «непопулярну» думку попереднього спікера.

«У нас не так давно виступили проти корупції і злочинної влади. І що? Траурними портретами тих, хто виступив, «прикрашена» вулиця, а корупція, таке враження, не просто не зникла, а ще глибше проникла в усі сфери життя. Не думаю, що за допомогою мітингів можна щось насправді вирішити. Потрібно шукати інший підхід. Більш правовий. Оскільки силовий і революційний шлях - це пряма дорога до жертв. Я такого нікому не побажаю», - висловлює свою точку зору Світлана.

Що б це значило

Отримавши настільки цікаві і до певної міри не особливо очікувані відповіді від наших співвітчизників, ми все-таки піддалися спокусі поцікавитися про можливі причини їх походження у експерта-соціолога.

«Перш за все потрібно розібратися з тим, що це (акції протестів у Росії. - Ред.) було. Не думаю, що ці акції були пов'язані з економічною ситуацією, оскільки вона в Росії не така критична. Якщо було б так - протести були би більш масштабними.

Скоріше, акції були пов'язані з тим, що в будь-якому суспільстві є частина людей, які розуміють, що насправді відбувається, і не можуть промовчати. Ці люди, скоріше, намагаються попередити державу і уряд про те, що вона йде не тим шляхом, по дорозі, що веде до системної кризи і подальших масових заворушень. Зокрема, і щодо недавніх виступів у Росії, вони ж теж стосувалися безпосередньої диспропорції між звичайними людьми і значно збагатілою правлячою елітою.

Результати вашого опитування можна прокоментувати таким чином. Ті, хто висловився на підтримку учасників протесту, це люди, які підтримують тих, хто, грубо кажучи, підтримує їх. Оскільки переважна частина присутніх на акціях дійсно симпатизує українцям і вважає, що Росія причетна до ситуації на сході України.

Що стосується тих, хто «не підтримав» перспективу подальших масових заворушень, тут важливо розуміти, чому так вийшло. Як я розумію, основна причина, з якої вони не бажають жителям РФ повторення нашого шляху, полягає в тих наслідках Революції Гідності, які ми зараз спостерігаємо.

Зараз дуже багато тих, хто сподівався, що Майдан поборе корупцію - розчарувалися в тому, що сама система державного управління так і не змінилася. При цьому рівень життя українців помітно знизився. І це якщо не говорити про наші втрати - Небесної Сотні і жертви АТО. Як наслідок, у наших співвітчизників з'явилася значна недовіра до «змін», які слідують за такими радикальними змінами правлячих еліт», - прокоментував результати нашого дослідження громадської думки соціолог Тарас Богдан.