Незважаючи на зростаючий рівень світової солідарності після терактів у Парижі, відносини Росії та США суттєво не зміняться – таку думку висловила Ольга Олікер - старший радник американського Центру стратегічних та міжнародних студій. Аналітичний матеріал опублікував CNN.

Практично, одразу після терактів у Парижі російська дипломатія закликала світ до глибшої єдності у боротьбі з "Ісламською державою" та групами сирійських джихадистів. У неділю, російський міністр закордонних справ Сергій Лавров та державний секретар США Джон Керрі провели спільну прес-конференцію на якій закликали до більш рішучої боротьби з тероризмом.

Прес-конференції передувала заява Володимира Путіна про готовність співпраці із США та вільною сирійською армією. На фоні цієї заяви, спільної прес-конференції та квітів біля французького посольства в Москві – зросли надії на поліпшення відносин Росії та США.

Читайте також: Франція потребує військової допомоги від європейських країн

Але не все так просто. На заваді нормалізації міждержавних відносин стоять важливі чинники: по-перше, історія спільної анти терористичної кооперації характеризувалась взаємною недовірою,особливо у розрізі обміну розвідданих. Америка не довіряла російським розвідданим і зі своєї сторони обмежувала обмін особливо "чутливою" інформацією. В сирійському контексті ця не довіра лише зросла, бо Москва захищаючи режим Башара Ассада, виступає на одній стороні з Іраном. І у зв'язку з цим, дуже сумнівно, що Вашингтон, буде посилювати кооперацію з Москвою. В результаті неможливості обміну даними розвідки та спільної координації цілей – питання спільного вирішення сирійського конфлікту відсувається на другий план.

Популярні новини зараз
Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Читайте також: Олланд хоче коаліцію з Обамою і Путіним для боротьби з ІДІЛ

По-друге, між Росією та США існують стратегічні конфлікти інтересів, які виражені у спробах Москви змагатися з Вашингтоном. І це, як зазначає автор, становить підґрунтя для фундаментальної недовіри.

Світ об'єднався перед загрозою терористичних актів. Але це не означає, що США та Росія бачать світ однаково – резюмує Ольга Олікер.