Сьогодні, 20 квітня, слідчі НАБУ затримали екс- депутата та скандального соратника Арсенія Яценюка Миколу Мартиненка.

Що передувало цьому голосному затриманню і що відомо про самого фігуранта справи?

У березні керівник НАБУ Артем Ситник заявив, що слідство у справі Мартиненка знаходиться на завершальній стадії. Національне антикорупційне бюро провело розслідування злочинів, скоєних колишнім нардепом. Розслідування проводилось за фактами отримання хабарів на суму 30 млн франків при закупівлі НАЕК «Енергоатом» обладнання у чеського акціонерного товариства «Skoda JS». А також розслідувалась інша справа за фактами системних порушень під час закупівлі уранового концентрату для потреб ядерної галузі, повідомляє Politeka.

Микола Мартиненко народився в Кіровоградській області. Після інституту два роки працював інженером на Київському механічному заводі. Наприкінці 80-х років Мартиненко пішов у комсомол. Він був заступником секретаря і комсоргом заводу, секретарем Київського міськкому ЛКСМУ.

Пізніше Мартиненко почав займатися бізнесом. У 90-х роках він був головою правління, президентом АТ «Торговий дім», головою правління ЗАТ «Інтерпорт-Ковель».

Мартиненко - народний депутат України III-VIII скликань. У Верховній раді він очолював фракцію «Наша Україна - Народна самооборона» і Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки. З вересня 2014 року - член партії «Народний фронт». Раніше був членом компартії, НДП, «Нашої України», «Фронту змін» і «Батьківщини».

На виборах президента 2004 року Мартиненко був заступником керівника виборчої кампанії Ющенка, входив в його найближче оточення. У березні 2005 року очолив парламентську фракцію «Наша Україна», після Романа Безсмертного, який пішов працювати в уряд Юлії Тимошенко.

На виборах 2006 року Мартиненко - член президії пропрезидентської партії «Народний Союз Наша Україна», глава київської парторганізації - пройшов до парламенту під №21 списку блоку «Наша Україна». Очолив «паливно-енергетичний» комітет.

У 2014 року його обрали народним депутатом 8-го скликання за № 14 за списком партії «Народний фронт». Він став заступником глави фракції і в четвертий раз очолив паливно-енергетичний комітет Верховної Ради. У цей час, як відзначали ЗМІ, він був близьким до колишнього прем'єр-міністра Яценюка.

У грудні 2015 року Мартиненко зареєстрував у ВР заяву про складання депутатських повноважень. Нардеп заявив тоді, що проти нього розгорнули потужну дискредитаційну кампанію. На добровільну відмову від депутатського мандату Мартиненко пішов після заяви народного депутата від БПП Сергія Лещенка про отримання ним офіційного підтвердження від правоохоронних органів Швейцарії проведення кримінального розслідування щодо Мартиненка. Однак, ВР погодилася позбавити його мандата лише з третьої спроби.

У той час НАБУ почало розслідування щодо закупівлі уранового концентрату СхідГЗК в казахстанської НАК «Казатомпром» через австрійську компанію «Steuermann», яку пов'язували з Мартиненком. Детективи НАБУ вважають, що в 2014-2015 роках держпідприємство переплатило посереднику близько 17 мільйонів доларів.

Популярні новини зараз
Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Як повідомляв сайт Знай.ua, Мартиненко звинуватив НАБУ у фальсифікації справи проти нього