Адміністрація Трампа витратила багато часу і зусиль на розмови про ядерну загрозу Північної Кореї, але її жорстка риторика вплинула не лише на Пхеньян. Хвилювання почалися і в Південній Кореї.

Про йдеться у статі "Справа не лише в Північній Кореї. У Трампа є проблеми і з Південною" на The Washington Post.

За останній кілька днів Трамп зробив низку дивних заяв.

У понеділок він назвав північнокорейського деспота Кім Чен Ина "хитрюгою", і сказав, що готовий зустрітися з ним за відповідних обставин. Перед цим Трамп заявив, що хоче, щоб Сеул заплатив $1 мільярд за нову систему протиракетної оборони THAAD, яку встановили США в Південній Кореї. Крім того, глава Білого дому засумнівався в торговельно-економічній угоді Джорджа Буша з Південною Кореєю, яка набула чинності 2012 року. Минулого ж місяця Трамп сказав, що Корейський півострів історично був частиною Китаю, тому його не дивує невдоволення південнокорейців.

Заяви Трампа з'явилися за тиждень до президентських виборів у Південній Кореї, що відбудуться 9 травня. Лідер виборчих перегонів, Мун Чже-ін, ліберал, менш агресивний відносно КНДР, ніж його попередник Пак Гин-хе. Він хоче налагодити співпрацю з Північчю, а не посилювати ізоляцію.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Більш того, Мун пообіцяв переглянути рішення уряду Пак, який схвалив програму THAAD, що розлютило не лише Китай, але і прихильників мирного вирішення в Південній Кореї, які побоюються, що система ще більше загострить ситуацію в і без того не спокійному регіоні.

На думку аналітиків, навряд чи США збираються впливати на вибори в Південній Кореї.

Водночас, пропозиція Трампа щодо THAAD, яку швидко спростували чиновники адміністрації, викликала хвилювання в політичних колах Південної Кореї.

Уряд країни не хоче поспішати з розміщенням системи черз напружену політичну обстановку.

"Якщо у Південній Кореї буде більше часу для демократичного вирішення цього питання, то США отримають більш високий рівень довіри від південнокорейців, і союз між двома країнами стане ще сильнішим", - переконаний Мун.

Консервативна місцева газета "Dong-A Ilbo" звинуватила Трампа у викиді "шквалу словесних бомб" перед південнокорейськими виборами. Вони сподіваються, що надалі Трамп буде більш обережний у своїх словах.

"Хто буде радіти, якщо наш альянс буде підірваний? Кім Чен Ин (КНДР) і Сі Цзіньпін (Китай)?", - задалися питанням журналісти видання.

Як зазначив Девід Штрауб, колишній американський дипломат з питань Північної і Південної Кореї, досі реакція у Південній Кореї на всі заяви Трампа була на диво стриманою. Це, ймовірно, пов'язано з тим, що південнокорейці все ще намагаються зрозуміти, яка він людина.

"Вони знають, що він незвичайний президент, і не звертають уваги на багато чого з того, що він говорить, але, в кінцевому підсумку, деякі подібні зауваження можуть мати серйозні наслідки", - зазначив він.

Водночас, Мун, який, згідно з опитуваннями, швидше за все стане президентом наступного тижня, дивиться на ситуацію з оптимізмом. Він упевнений, що Трамп більш розумний, ніж про нього зазвичай думають. Трамп використовує жорстку риторику відносно Північної Кореї, але він також казав, що може зустрітися за гамбургером з Кім Чен Ином.

"Я підтримую такий прагматичний підхід до вирішення північнокорейської ядерної проблеми", - сказав Мун.

Як писав раніше інформаційний портал "Знай.ua", Трамп вважає, що проблему КНДР повинні були вирішити минулі президенти.