Адміністрація Трампа витратила багато часу і зусиль на розмови про ядерну загрозу Північної Кореї, але її жорстка риторика вплинула не лише на Пхеньян. Хвилювання почалися і в Південній Кореї.

Про йдеться у статі "Справа не лише в Північній Кореї. У Трампа є проблеми і з Південною" на The Washington Post.

За останній кілька днів Трамп зробив низку дивних заяв.

У понеділок він назвав північнокорейського деспота Кім Чен Ина "хитрюгою", і сказав, що готовий зустрітися з ним за відповідних обставин. Перед цим Трамп заявив, що хоче, щоб Сеул заплатив $1 мільярд за нову систему протиракетної оборони THAAD, яку встановили США в Південній Кореї. Крім того, глава Білого дому засумнівався в торговельно-економічній угоді Джорджа Буша з Південною Кореєю, яка набула чинності 2012 року. Минулого ж місяця Трамп сказав, що Корейський півострів історично був частиною Китаю, тому його не дивує невдоволення південнокорейців.

Заяви Трампа з'явилися за тиждень до президентських виборів у Південній Кореї, що відбудуться 9 травня. Лідер виборчих перегонів, Мун Чже-ін, ліберал, менш агресивний відносно КНДР, ніж його попередник Пак Гин-хе. Він хоче налагодити співпрацю з Північчю, а не посилювати ізоляцію.

Популярні новини зараз
В українців почнуть вилучати машини для армії: хто під загрозою Лише 4 години на день зі світлом: тривожний прогноз від влади "Потребує молодих": військовий назвав оптимальний вік для мобілізації Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

Більш того, Мун пообіцяв переглянути рішення уряду Пак, який схвалив програму THAAD, що розлютило не лише Китай, але і прихильників мирного вирішення в Південній Кореї, які побоюються, що система ще більше загострить ситуацію в і без того не спокійному регіоні.

На думку аналітиків, навряд чи США збираються впливати на вибори в Південній Кореї.

Водночас, пропозиція Трампа щодо THAAD, яку швидко спростували чиновники адміністрації, викликала хвилювання в політичних колах Південної Кореї.

Уряд країни не хоче поспішати з розміщенням системи черз напружену політичну обстановку.

"Якщо у Південній Кореї буде більше часу для демократичного вирішення цього питання, то США отримають більш високий рівень довіри від південнокорейців, і союз між двома країнами стане ще сильнішим", - переконаний Мун.

Консервативна місцева газета "Dong-A Ilbo" звинуватила Трампа у викиді "шквалу словесних бомб" перед південнокорейськими виборами. Вони сподіваються, що надалі Трамп буде більш обережний у своїх словах.

"Хто буде радіти, якщо наш альянс буде підірваний? Кім Чен Ин (КНДР) і Сі Цзіньпін (Китай)?", - задалися питанням журналісти видання.

Як зазначив Девід Штрауб, колишній американський дипломат з питань Північної і Південної Кореї, досі реакція у Південній Кореї на всі заяви Трампа була на диво стриманою. Це, ймовірно, пов'язано з тим, що південнокорейці все ще намагаються зрозуміти, яка він людина.

"Вони знають, що він незвичайний президент, і не звертають уваги на багато чого з того, що він говорить, але, в кінцевому підсумку, деякі подібні зауваження можуть мати серйозні наслідки", - зазначив він.

Водночас, Мун, який, згідно з опитуваннями, швидше за все стане президентом наступного тижня, дивиться на ситуацію з оптимізмом. Він упевнений, що Трамп більш розумний, ніж про нього зазвичай думають. Трамп використовує жорстку риторику відносно Північної Кореї, але він також казав, що може зустрітися за гамбургером з Кім Чен Ином.

"Я підтримую такий прагматичний підхід до вирішення північнокорейської ядерної проблеми", - сказав Мун.

Як писав раніше інформаційний портал "Знай.ua", Трамп вважає, що проблему КНДР повинні були вирішити минулі президенти.