Суд офіційно визнав посібником терористів депутата Київської обласної ради від фракції "Солідарність (БПП)" і співвласника мережі супермаркетів "Обжора" на території окупованих районів Донецької області В'ячеслава Соболєва. А його дружина Інна Соболєва (Вільчинська) може бути причетна до "судового рейдерства". Про це йдеться в матеріалі "Рейдер. Спонсор тероризму. Член БПП", опублікованому виданням "Аргументи і Факти в Україні", пишуть "Комментарии".

Зокрема, автори матеріалу наводять безліч документів, опублікованих активістами, які свідчать про те, що В'ячеслав Соболєв спонсорує тероризм на Донбасі.

Так, активіст Валентин Бєлінський опублікував "мокрі копії" рішення Печерського районного суду, де Соболєва названо посібником тероризму.

"Судом встановлено, що після початку окупації частини Донецької області терористичною організацією "ДНР" Соболєв, "будучи лояльно налаштованим до зазначеної терористичної організації", дав вказівки продовжувати діяльність своєї мережі "Обжора" на захоплених територіях. Для цього в "ДНР" з місцевим "законами" зареєстрували ТЗОВ "Леотекс Груп". Олена Муртазіна керує "Леотексом" з Києва. Вона ж веде особисті рахунки Соболєва, в тому числі і в швейцарському банку UBS Switzerland AG. Факсиміле, якими вона розпоряджалася, прокуратурою було вилучено при обшуку", - пише видання.

У процесі досудового розслідування, Держслужба фінмоніторингу зібрала матеріал щодо фінансових операцій Соболєва, Муртазіної, а також низки компаній, що складають основу бізнесу Соболєва за період з 21.02.2006 року по 04.01.2017 року на загальну суму 677,91 млн грн.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

"За даними Держфінмоніторингу, ці компанії входили до "конвертаційного центру", де легалізували незаконно зароблені на окупованому Донбасі кошти", - пишуть журналісти.

За їх даними, до цього рішення пряме відношення має й інша постанова суду, пов'язана зі свідченнями Муртазіної про участь у тіньовій схемі в рамках кримінального провадження № 22017101110000085.

"Справа в тому, що раніше СБУ провела обшуки в офісах Соболєва і в його ресторані "Маріо" і виявила матеріали, які свідчать про роботу вже згаданого "Леотекса" в "ДНР", зокрема, про сплату там "податків" та "зборів". Олену Муртазіну затримали ще в грудні 2016 року. У лютому 2017 вона дала свідчення з цього приводу, чим "здала" всю схему, включаючи самого Соболєва", - відзначає автор матеріалу.

"У зв'язку з цим на початку березня прокурор звернувся в Печерський райсуд Києва з проханням зняти з Муртазіної відповідальність по статті "фінансування тероризму", оскільки вона дала свідчення. Однак 14 квітня суд не пішов на це, і продовжив бухгалтеру Соболєва утримання під вартою до 9 червня, повернувши справу прокурору для організації повноцінного розслідування", - додає видання.

Також газета наводить опубліковані активістами докази причетності В'ячеслава Соболєва до рейдерського захоплення торгового центру "Обжора" у Маріуполі, який раніше був проданий новим власникам. Схему "розклав по поличках" Валентин Бєлінський. Видання наводить витяги з публікацій, згідно з якими, спочатку Соболєв довів проект до банкрутства, потім торговий центр продали на аукціоні, але колишній власник через суди і нотаріусів спробував повернути його собі.

Саму будівлю хотіли за документами розділити, а потім рейдерським шляхом була захоплена компанія, яка купила права на об'єкт. За словами Бєлінського, основна мета цих маніпуляцій – заплутати сліди. Він також опублікував скріншоти електронних листів зі скриньки Інни Вільчінської (Соболєвої) – дружини В'ячеслава Соболєва, яка, згідно з цими даними, координувала всі судові тяжби, і процесуальні дії, осіб, нібито пов'язаних з ТЦ "Обжора".