У середу, 19 вересня, в українському уряді ухвалили рішення усунути від посад Наталю Гудзь - главу Держслужби лікарських засобів та її головного заступника- Владислава Цилину. Проти обох відкрили дисциплінарне провадження.

Рішення Кабінет міністрів прийняв на засіданні, передає прес-служба Міністерства охорони здоров'я. У повідомленні наголошується, що керівництво вирішили усунути через недостатньо обґрунтовані заборони десятків популярних препаратів. Українці залишилися без звичних мазей, пігулок, кремів та антисептиків менше, ніж за рік.

"Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками тільки в 2018 році неодноразово ухвалювала необґрунтовані рішення про тимчасову заборону на реалізацію та застосування різних вакцин (проти туберкульозу, гепатиту В, поліомієліту, дифтерії, правця та кашлюку)", - повідомляє прес-центр.

Також у службі додали, що обидва чиновника виносили заборони "всупереч встановленому порядку застосування тимчасових заборон", не маючи при цьому достатніх підстав і фактів".

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки
Показати ще

"У кожному конкретному випадку необґрунтованих заборон висновки протоколів розслідування регіональних груп доводили, що загроз немає", - підкреслюють в прес-службі відомства.

Разом з тим у Міністерстві зазначили, що дії Держлікслужби призвели до того, що кожен раз при забороні гальмувався процес імунізації українців, а публікація цих заборон у ЗМІ "призвела до дискредитації імунізації та збільшення загрози відмов громадян від вакцинації".

Нагадаємо, аспірин раптово виявився смертельно небезпечним.

Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", фахівці тимчасово заборонили антисептик "Біосепт" українського виробництва, який застосовується для дезінфекції шкіри рук.

Також портал "Знай.uа" повідомляв про те, що препарат Назо-спрей тимчасово заборонили продавати і застосовувати на території України.