Російський президент Володимир Путін і прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе зустрілися в Сінгапурі, де домовилися працювати над мирною угодою на основі декларації 1956 року.

Нагадаємо, що поїздка президента Росії в Сінгапур супроводжувалася низкою інцидентів. Так, у день прибуття Путін повинен був зустрітися з прем'єр-міністром Сінгапуру Лі Сянь Лунгом, але той, через запізнення Путіна, переніс переговори на наступний день. Крім того, охорона саміту попросила Путіна пройти через рамку металошукача.

У зв'язку з зустріччю Володимира Путіна з прем'єр-міністром Японії в Росії теж не обійшлося без домислів і інсинуацій. В країні почали активно поширюватися чутки про те, що Кремль готується віддати Курили Японії. Пересічні громадяни дорікають своєму президенту, що він, приєднавши Крим, у той же час хоче віддати Курили, через які вже декілька разів спалахували конфлікти з владою Японії. Але у Кремлі заперечують такі наміри.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Відповідно до російсько-японської декларації 1956 року, мова про яку йшла на зустрічі, СРСР і Японія заявляли про припинення стану війни між двома державами. Нагадаємо, що у Другій світовій країни брали участь по різні боки конфлікту. Також у документі йдеться про відновлення дипломатичних відносин. У декларації обговорювалися й умови передачі радянською владою Японії двох спірних островів на Курилах з чотирьох – Шикотан і групу островів Хабомаї. Зауважимо, що це було вагомою умовою для підписання повноцінної мирної угоди, проте у відповідь на підписання японо-американського договору про безпеку 1960 року СРСР анулював свої зобов'язання про передачу островів. Надалі було кілька загострень між країнами, і досі між Москвою і Токіо не було прийнято ніяких мирних договорів.

«Ми за ці дні разом з вами бачили дуже велику кількість різних міркувань, політологічних домислів про те, що, мовляв, вже є якась сепаратна угода про передачу островів і так далі. Це не так, і так бути не може. Можна говорити про те, що це означає автоматичну передачу якихось територій? Абсолютно ні», - прокоментував речник російського президента Дмитро Пєсков.

Разом із тим він підкреслив, що сторони підуть на компроміс, який не буде суперечити національним інтересам обох держав. Сайт "Знай.иа" вже публікував коментарі спікера Путіна про Курилах

Нагадаємо, що Україна є першою державою східноєвропейського регіону, з якою Японія підписала Меморандум про співпрацю та оборони.

"Знай.иа" писав про те, що Японія буде проводити активні дії для повернення Курильських островів, які вона вважає своїми "північними областями"