Кирило Говорун знаний богослов, науковець, професор університету Лойола-Мерімаунт у Лос-Анджелесі, священнослужитель УПЦ МП поділився думками у інтерв’ю із LB.ua, одразу після проведення Собору Помісної церкви.

Важливо було по "гарячих слідах" проаналізувати історичну подію; нові реалії, нею сформовані, розставити крапки над "і". Примітно, що до оцінок отця Кирила дослухаються як в Україні, так і далеко за її межами, оскільки сам він є фігурою глобального масштабу.

"Це історична подія, яка дала поштовх, поклала початок нової церкви. Я б назвав це початком початку. З одного боку, ця подія стала завершенням процесу, який розпочався у 1917-му році, з зародження українського автокефального руху. Але під цим періодом підведено риску і покладено початок нового", - резюмує Говорун.

За його словами, стартові умови для цього процесу не є дуже позитивними. Вони могли бути такими якби українські церкви, насамперед, Київський патріархат, чітко дотримувалися засад соборності. Світською мовою – демократичних процедур. Зокрема тих, що передбачають повагу до вибору учасників Собору.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Навіть якщо Помісна церква без проблем отримає Томос 6 січня, Константинополь все одне залишає за собою право – за певних умов – його переглянути, причому в будь-який час. Цей факт підтвердив Кирило Говорун. Тому що з самого початку було зазначено, що Статут і Томос – це один пакет документів. І якщо в цьому пакеті один документ змінюється, то відповідно може змінитись і інший документ.

Нагадаємо, Епіфаній зізнався, що зроблять з храмами УПЦ МП: без насильства. На території України не будуть захоплювати храми, які належать Московському патріархату.

Як повідомляв "Знай.ua", Епіфаній вперше відслужив у Києві: Томос близько. У Михайлівському соборі зібралося близько 200 осіб. Обстановка спокійна.

"Знай.ua" писав, жителі Донбасу сказали, що думають про Православну церкву України: Христос - єдиний. Деякі проукраїнськи налаштовані жителі тимчасово окупованого Луганська підтримали створення єдиної помісної церкви в Україні.