Окрім підтримки гуморист Володимир Зеленський отримав чимало негативу у свій бік. Його навіть охрестили "клоуном" через наміри балотуватися у президенти. Нехай кожен залишиться при своїй думці, але як не дивно, прикладів, як у "Кварталі 95" – чимало. Ось ці відомі зірки сцени та кіно також пробували себе у політиці:

Іван Драч

Першим українським діячем культури, який прийшов в політику, став поет-шістдесятник, ще за життя став класиком, і сценарист Іван Драч. За його сценаріями знято такі помітні фільми кіностудії ім. Довженка, як "Пропала грамота", "Камінний хрест", "Криниця для спраглих" та "Вінчання зі смертю".

Іван Драч був першим головою Народного Руху України з 1989 року, з 1992 року ділив лідерство в партії з В'ячеславом Чорноволом і Михайлом Горинем. А навесні 1990 року був обраний депутатом Верховної ради УРСР від Артемівського (№ 259) виборчого округу. За нього віддали свої голоси 66,38% виборців.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України В Україні готується революція у житловій сфері Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

В Українському парламенті ще двічі ставав нардепом: в 1998 році і в 2002-му, під номером 31 в списку "Нашої України". Але блок програв вибори, і четвертий похід Івана Драча в парламент не відбувся.

Лесь Танюк

Видатний театральний режисер Лесь Танюк, який поставив понад 50 вистав у Києві та Москві, точно так же, як і Драч, потрапив до Верховної ради УРСР в 1990 році, після чого обирався до Верховної Ради ще чотири рази: в 1994, 1998, 2002 і 2006 роках .

В його авторстві – 60 законів, зокрема "Про культуру", "Про мови в Українській РСР", "Про професійних творчих працівників та їх творчі спілки", "Про видавничу діяльність", "Про охорону культурної спадщини", "Про благодійну діяльність та благодійні організації "," Про театр "," Про гастрольну діяльність "," Про свободу совісті та релігійні організації "," Про Державний герб України "та інші.

Більш того, Танюк не боявся критикувати владу за брак коштів на гуманітарну сферу, культуру - зокрема, театри, і на фундаментальну науку.

Богдан Ступка

Один з найвидатніших українських акторів театру і кіно Богдан Ступка перебував на посаді міністра культури України 17 місяців, з 1999 по 2001 рік, і потім до останніх днів попереджав всіх журналістів про те, що не коментує політичні теми - а тим більше, не збирається розповідати про своє міністерському досвіді.

Ступка брав участь у створенні двох законопроектів: закону про концертну діяльність, який був прийнятий із значними змінами, і закону про меценатство, який до цих пір лежить в Раді.

Ніна Матвієнко

Пройшла до ВР у 1998 році, але практично одразу здала мандат "Народного Руху України".

"Те, що зараз відбувається, - це геноцид нації! А то, що було взимку на Майдані, - це було тільки початком цього геноциду", - заявила співачка в інтерв'ю в листопаді 2014 року.

Руслана Лижичко

У 2006 році співачка, "розірвала" двома роками раніше конкурс "Євробачення", стала депутатом Верховної ради від блоку "Наша Україна" Віктора Ющенка, де значилася п'ятим номером. Цікаво, що до цього співачка всіляко відхрещувалась від занять політикою.

У Раді Руслана працювала в Комітеті з питань інформаційного забезпечення європейської інтеграції. Втім, вона досить швидко розчарувалася у політиці.

Святослав Вакарчук

Вакарчук потрапив в політику на хвилі "помаранчевої революції": і група, і її лідер активно підтримували Майдан, так що в 2007 році Вакарчук став народним депутатом України від блоку "Наша Україна - Народна самооборона".

Відомо, що батько Святослава Вакарчука - екс-ректор Львівського національного університету ім. І. Франка Іван Вакарчук - на той момент був міністром культури.

За рік політичної діяльності Вакарчук-молодший встиг попрацювати в чотирьох парламентських групах і комітеті Ради з питань свободи слова та інформації.

Богдан Бенюк

Партнер Богдана Ступки по спектаклю "Тев'є-Тевель" пройшов до Верховної Ради VII скликання під №2 у списку партії "Свобода" восени 2012 року.

Став сумно відомий 8 березня 2014 року, коли разом зі своїми товаришами по партії, в тому числі і депутатом Ігорем Мірошниченком, силою змусили керівника Національної телекомпанії України Олександра Пантелеймонова підписати заяву про звільнення.

Михайло Поплавський

Як відомо, святе місце порожнім не буває: на дострокових парламентських виборах 2014 року на 101-му виборчому окрузі (Кіровоградська область) перемагає Михайло Поплавський. Це був уже третій візит в Раду співаючого ректора Київського університету культури і мистецтв: до того він обирався нардепом у 2002-му і 2012 роках.

Займав посаду заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності.

Марія Матіос

Автор одного з головних українських бестселерів початку нульових "Солодка Даруся", письменниця Марія Матіос прийшла в Раду в листопаді 2012 року другим номером у партійному списку "УДАР" Володимира Кличка, хоча ще в 1997 році працювала помічницею тодішнього секретаря Ради національної безпеки і оборони Євгена Марчука . На дострокових виборах 2014 року балотувалася за списками "Блоку Петра Порошенка". У Раді VII скликання доклала руку до сорока семи законопроектів.

До речі кажучи, головний військовий прокурор України Анатолій Матіос - молодший брат письменниці.

Дивіться: Зеленський йде у президенти

Нагадаємо, заява Зеленського спричинила небувалий ажіотаж на Банковій.Як повідомляв "Знай.ua", Зеленський записав потужне звернення до фанатів. Також "Знай.ua" писав, Зеленський виступив на 1+1 раніше за Порошенка.