Німеччина розцінює "Північний потік-2" як корисний для Європи економічний проект, але при цьому продовжує наполягати, щоб за Україною зберіглася роль транзитера російського газу в ЄС.

Про це повідомляє видання "Хвиля", посилаючись на слова представника федерального уряду ФРН Ульріке Деммер, які вона сказала в п'ятницю на брифінгу в Берліні.

"Роль України як транзитної держави повинна тривати і після 2019 року", - заявила Деммер.

За її словами, німецький уряд вважає "Північний потік 2" економічним проектом, який, звичайно, має і політичний вимір.

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда присоромив європейських колег за підтримку "Північного потоку - 2"

Представник МЗС ФРН Крістоф Бургер зі свого боку зауважив, що в рамках внутрішньоєвропейської дискусії існують дуже різні думки серед країн-членів щодо трубопроводу і теми енергетичної безпеки. За його словами, те, що в доступному для огляду майбутньому може припинитися надходження газу з джерел в регіоні Балтійського моря, зачіпає не лише Німеччину, тому ФРН веде відкриті дискусії з європейськими партнерами.

Як відомо, газопровід "Північний потік-2" будується з Росії до Німеччини в обхід України через Балтійське море. Його довжина складе більше 1200 км, пропускна здатність - 55 млрд кубометрів газу в рік.

Газопровід будує російський Газпром спільно з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell і Wintershall.

Україна виступає проти будівництва "Північного потоку-2" через можливу втрату статусу транзитної держави. Крім того, противниками цього газопроводу є США, Польща і країни Балтії. Вони застерігають країни ЄС від потрапляння в енергетичну залежність від російського газу. Однак в Німеччині заявляють, що проект економічний, а не політичний.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Нагадаємо, єврокомісар з питань бюджету Гюнтер Еттінгер упевнений, що незважаючи на тиск з боку США проект газопроводу "Північний потік-2" не зможуть зупинити.
В той же час Гюнтер зажадав від російського "Газпрому" "чесної угоди" з приводу транзиту газу територією України.

Як повідомляв портал Знай.ua, конгрес США прийняв резолюцію проти "Північного потоку-2"

Також Знай.ua писав, Європарламент виступив проти Північного потоку-2