Інтерв'ю з Президентом Асоціації платників податків України Гріголом Катамадзе, ми записали ще до першого туру виборів. Але щоб не порушувати закон у день тиші, вирішили притримати його до появи результатів голосування. Тепер же, знаючи, хто пройшов до другого туру, до слів колишнього посла Грузії в Україні варто ще уважніше прислухатися. Адже він розповів про те, що перше повинен зробити новий президент на своїй посаді.

- Григол Шалвович, я знаю, що ви аналізували програми кандидатів у президенти. Розкажіть, які з них близькі до реальності, які можуть дійсно спрацювати на користь України?

- Національна бізнес-коаліція - об'єднання понад 80 бізнес-асоціацій, одним з ініціаторів якого є Асоціація платників податків України, - проаналізувала економічний блок програм кандидатів у президенти. Звичайно, ми не аналізували програми всіх 40 кандидатів, а вибрали десять найрейтинговіших з них. Ми запросили їх для презентації ТОП-10 пріоритетів української економіки, які сформулювала Національна бізнес-коаліція.

Ось ці 10 пріоритетів:

1. Заміна податку на прибуток податком на виведений капітал для всіх компаній.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

2. Зниження податкового навантаження на фонд оплати праці.

3. Створення єдиного органу з розслідування економічних злочинів, ліквідація податкової міліції та інших економічних підрозділів правоохоронних органів.

4. Введення безпаперових технологій: заборона державним органам вимагати інформацію, яка міститься в державних базах даних.

5. Демонополізація ринків тепло- і енергопостачання, забезпечення рівності доступу учасників суміжних ринків до товарів та послуг природних монополій, зокрема електромереж і приватної тяги.

6. Інституційна реформа перевіряючих і контролюючих органів: введення персональної відповідальності, ризик-орієнтованого підходу до перевірок, проведення відкритих конкурсів на керівні посади.

7. Прийняття нового Податкового кодексу Розвитку та Митного кодексу, які будуть містити норми щодо деоффшорізації економіки, радикальне зменшення розміру шкідливих прямих податків, модифікації податку на землю та інше, а також зниження витрат бюджету, які перерозподіляються через публічні фінанси, до цільового показника 35% від ВВП.

8. Введення сучасного трудового права, заснованого на свободі трудового договору, зменшення штрафних санкцій за порушення трудового законодавства.

9. Збереження поточної спрощеної системи оподаткування. Сприяння легальному мікро- і малому підприємництву, яке формує середній клас в Україні. Створення стимулюючої податкової системи для фізичних осіб-підприємців.

10. Детінізація економіки, зокрема ринку оренди землі та сільгосппродукції. Введення єдиного податкового документа для поліпшення контролю ланцюжка поставок ризикових категорій товарів на території України, стимулювання покупця отримувати фіскальний чек (кешбек, лотерея).

21 лютого ми ініціювали зустріч широкого кола представників українського бізнесу, на якій були присутні три президента України: Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко. За результатом зустрічі вони разом підписали заяву, про те, що для того, щоб вивести економіку з нинішнього стану і почати процес розвитку, необхідно підтримати ці ТОП-10 пріоритетів.

Три президента підтримали ініціативи Асоціації платників податків

- Ви вже довгий час лобіюєте прийняття нового Податкового кодексу. На якому етапі зараз це питання?

- Протягом останніх трьох років ми намагалися пояснювати політикам, що необхідно провести кардинальні зміни в податковій і митній системі, прийняти новий системний податковий і митні кодекси, щоб зрушити з мертвої точки то стан, в якому зараз знаходиться українська економіка. До початку передвиборної кампанії всі політики були проти, тому що, наприклад якщо ми замінюємо діючий податок на прибуток на податок на виведений капітал, то перший час у бюджет надходитиме менше грошей. Фахівці Міністерства фінансів порахували, що бюджет недоотримає 43 млрд гривень. Але, з ким би я не розмовляв з фахівців різних країн, де цей механізм вже працює - всі говорять, що так некоректно ставити питання. Є супутні речі, які дають можливість збільшення надходжень, вони прямо не пов'язані, але в загальній економіці показують результат.

На жаль, філософія підходу різна у Мінфіну України та, наприклад, Мінфіну Естонії або Грузії. Представники міністерства фінансів і відповідні фіскальні служби цих країн, наприклад, говорять не про недоотримання в бюджет на початковому етапі коштів, а що ці кошти були інвестовані в мікро- і малий бізнес цих країн. Мінфін же України говорить про пошук компенсаторів і чомусь це питання адресує українському бізнесу. Переконаний, Мінфіну і фіскальної службі необхідно міняти філософію підходу до цього питання!

Катамадзе впевнений, що Україні потрібен податок на виділений капітал

- Ну, одним із способів збільшення надходжень до бюджету є виведення з тіні бізнесу. Але ніхто на це не йде. Як це можна зробити?

- За допомогою «маски-шоу», як було раніше, цього вже не зробиш. Бізнес не може вплинути сам, хтось повинен зробити перший крок. І це має бути держава. На сьогоднішній день більше 4 тис. державних підприємств в більшості своїй збиткові. З величезної кількості компаній - 10%, які платять сьогодні податок на прибуток. І держава цим задовольняється!

Я не вірю, коли називають цифру, що в 2017-2018гг. компаніями було заплачено 20 млрд гривень благодійних внесків. Я не вірю, що це благодійність. Це чистої води оптимізація, щоб піти від сплати 18% податку на прибуток. З одного трильйона понад 300 млрд гривень не сплачено податку на прибуток. Які б гроші тоді прийшли до бюджету! Це набагато більше, ніж 43 млрд, про які ми говорили вище. І ми все закриваємо на це очі.

Григол Катамадзе впевнений, що Україна може стати привабливою країною для інвесторів

- Як ви думаєте, що потрібно зробити майбутньому президенту в найпершу чергу, як тільки він займе свій пост?

- Я наполягаю, що прийняття нового Податкового кодексу - це перший крок, який має зробити держави для відновлення довіри бізнесу. Хочу скористатися можливістю і анонсувати, що український бізнес протягом найближчого місяця завершить роботу над остаточним текстом нового Податкового Кодексу Розвитку та до парламентських виборів плануємо активно обговорювати його з політичними силами, щоб в листопаді-грудні 2019 року новий парламент прийняв його як невідкладний і першочерговий документ .

Одночасно з набранням чинності Податкового Кодексу Розвитку, необхідно прийняти нульове декларування для всіх і поставити в цьому питанні крапку.

Зараз у нас з'являється унікальна можливість. Адже вперше за десятки років в один рік проходять президентські і парламентські вибори. Тобто 2019 рік переживемо і отримаємо в результаті не тільки нового президента, але і новий склад парламенту. І практично з 1 січня 2020р. і наступні 4 роки у нас може бути стабільний період. У всякому разі, я вірю, що ми б могли це зробити.

Нагадаємо, раніше в Тернополі вибрали нового регіонального керівника Асоціації платників податків.

Також ми писали, що Асоціація платників податків України відзначила двадцятиріччя.

І недавно Катамадзе, Южаніна, Шлапак, Кінах нагородили сумлінних платників податків.