На виборах в Україні - 2019 розгорівся великий скандал у зв'язку з тим, що далеко не всі, хто прийшов на вибори, зміг проголосувати. Деяких виборців просто не виявилося в списках, а в деяких випадках за адресою їх реєстрації були прописані сторонні особи. На несправедливість і кричуще порушення як законів України, так і прав громадян звернув увагу рух ЧЕСНО. Слідом за цим послідувала реакція блогерки з Івано-Франківська Олександри Пустовіт, яка розповіла свою історію, і дала поради, як уникнути того, щоб таке сталося з вами.

" Сьогодні мені стало соромно за нашу країну. У той час, коли в Америці голосують через спеціальні апарати, де все прозоро і результати оголошують вже ввечері, у нас ще років двадцять будуть друкувати тонни бюлетенів і фальсифікувати голоси. Сьогодні мене не могли знайти в списку виборців, тому що, як виявилося, в нашій квартирі крім мене і чоловіка прописані ще до десяти осіб🤦🏼‍♀️ Двоє з них - це колишні власники, які не мають ніякого відношення до квартирі ще з 2000го року, решта - давно померли. ⠀ Я лише дістала телефон, щоб це сфотографувати, як на нас з чоловіком почала кричати якась бабуся, що на виборчій дільниці фотографувати не можна. ⠀ Це ж виходить, що ні за яких обставин не може бути 100 відсоткове голосування. А одні й ті ж люди можуть бути в списках виборців на різних дільницях. Я все ще сподіваюся, що хтось наведе порядок в нашій державі", - написала блогер.

Враховуючи цю ситуацію Пустовіт прийшла до висновку, що "одні й ті ж люди можуть бути в списках виборців на різних дільницях". Такі випадки Рух ЧЕСНО дійсно фіксував, а один з виборців навіть отримав на різних ділянках 2 бюлетеня для голосування.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Щоб уникнути таких випадків, юрист Руху ЧЕСНО Максим Хаврат рекомендує перевіряти наявність себе у списку виборців і відсутність за своєю адресою сторонніх осіб заздалегідь, до дня виборів.

Я б порадив звертатися в місцевий відділ ведення реєстру виборців і перевіряти себе у списках, тому що дуже часто бувають випадки, коли після продажу попередні власники житла досі є в цих реєстрах, а нові ще не внесені. Тому напередодні виборів дуже важливо перевірити себе в списках, щоб потім не було такої ситуації", – каже Хаврат.

Якщо ж громадянин не знаходить себе у списку вже в день голосування, панікувати не варто, адже, крім основного списку виборців, може бути ще і додатковий.

Можна звернутися до голови дільничної комісії і поцікавитися, у чому проблема показати паспорт, реєстрацію... Можливо, людини не занесли до основного, а до до полнительному списком. Ми бачили таке на прикладі дружини Анатолія Гриценко[Юлії Мостової – прим. ЧЕСНО], яка не могла знайти себе у списку. Через деякий час її знайшли, хоча вона була відсутня в основному списку за адресою своєї квартири", – зазначає Хаврат.

За словами юриста, якщо людини немає в списку виборців, її повинні туди занести, однак у день виборів це зробити неможливо – не пізніше ніж за 10 днів до голосування. Якщо цього зроблено не було, проголосувати така особа не зможе.

Також Хаврат нагадує про те, що зміни виборцем місця голосування у першому турі не поширюється на другий тур. Тобто, якщо громадянин знову планує голосувати не на "рідному" дільниці, де він зареєстрований, йому необхідно повторно змінити місце голосування.

Нагадаємо, команда кандидата у президенти Володимира Зеленського висунула вимоги до діючого глави держави Петра Порошенко.

Як повідомляв "Знай.ua", Сергій Лещенко прокоментував пристрасті навколо політичних баталій, які вирують в контексті виборів президента.

Також "Знай.ua" писав, що Міхеїл Саакашвілі розкрив багато подробиць з приводу "брудної політичної гри Петра Порошенка".