І навіть намагалися передбачити результати виборів. Пора подивитися на себе з боку очима американців.

«У неділю українці підуть на виборчі дільниці обирати між коміком, виконуючого роль українського Президента на телебаченні, і шоколадним бароном, який грає роль Президента в реальному житті. І це не жарт», - з таких слів починається стаття про українські вибори в американському виданні Time.

Після короткого прояснення політичної ситуації в Україні та опису кандидатів в президенти, видання Time пояснює, чому ця інформація є важливою для американців: «Як би там не було, Україна - міст, який з'єднує або розділяє (в залежності, з якої точки зору дивитися) Росію і Захід».

Про Порошенко:

Примітно те, що всі американські мас-медіа приблизно однаково описують Порошенко, називаючи його «цукерковим магнатом», «шоколадним бароном» і «пережитком минулого». Ось, що пишуть західні видання про чинного президента:

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Bloomberg: «Цукерковий магнат Петро Порошенко, який прийшов до влади після того, як українські учасники протесту вигнали прокремлівського лідера з країни, відчайдушно намагався відродити можливість свого переобрання. Але в першому турі Зеленського підтримали у два рази більше людей, ніж діючого Президента. Такий результат став реакцією суспільства на урядову корупцію, що триває десятиліттями, і на триваючий конфлікт з військовими силами, які підтримує Росія».

Time: «Петро Порошенко прийшов до влади з обіцянками вивести країну з наростаючого військового конфлікту на сході і відродити українську економіку. В очах більшості українців, мільярдер Порошенко пережиток системи, яка існувала до Революції Гідності», - пишуть журналісти Time.

The New York Times: «Нинішній президент є звичайним українським політиком, чий бізнес і політична повістка часто перетинаються».

Про Зеленського:

Описуючи Зеленського, інформаційні ресурси не ставлять ніяких штампів на кандидата, намагаючись просто вгадати наслідки його обрання. Ось що вийшло:

Time: «Команда Зеленського складається зі справжніх економічних і політичних реформаторів. Це означає, що кандидат має амбітний план дотримуватися своїх обіцянок «змінити» систему. Але ось у чому проблема. Цієї осені в Україні будуть проходити парламентські вибори, а будь-які справжні реформи потребують законодавчої підтримки. Тому успіх Зеленського буде залежати в значній мірі від результату парламентських виборів».

Washington Post: «Перемога Зеленського змусить шукати інший шлях врегулювання конфлікту на сході, в якому Кремль намагається утримати Україну в сфері пострадянського впливу».

Time: «Голосування в Україні має тенденцію проходити на традиційних лініях розлому: етнічна приналежність і мова. Перемігши в першому турі, Зеленський подолав ці бар'єри, так як зміг набрати голоси різних верст населення. Подивимося, чи втримається його результат на цих вихідних. Якщо так, то ми зможемо спостерігати за початком нової ери української політики».

Time: «Популізм панує на Заході. Але це не найкраще слово, яке можна використовувати, описуючи ситуацію в Україні. Зеленський однозначно виступає проти еліт, але ще не зрозуміло, яку політику він обере, коли опиниться в кабінеті Президента. Тому будьте обережні, називаючи його «популістом».

The New York Times: «Ультраправі націоналісти намагалися знизити рейтинги Зеленського, стверджуючи, що він є євреєм. Але відсутність суспільної реакції на єврейське походження кандидата руйнує улюблений прийом російської пропаганди. А саме, що Україна переповнена неонацистськими намірами, створюючи слов'янську версію Третього Рейху. Така реакція демонструє, що Україна змогла забути темну сторону своєї історії, що включає в себе антисемітизм і погроми. Таким чином, країна якісно відрізняється від своїх західних сусідів, особливо від Угорщини і Польщі, де антисемітизм зараз тільки посилюється».

The New York Times: «Очікування виборців Зеленського дуже високі і часто непорівнянні з його можливостями. Якщо він виграє, буде мало шансів, що він зможе виправдати очікування своїх виборців. Особливо поки він не матиме представників своєї політичної сили в українському парламенті».

Поки висновок можна зробити лише один: оскільки наша країна є «мостом» між Заходом і Росією, американці й офіційний Вашингтон уважно стежать за результатами виборів в Україні.

Максим Карижський, Глава консалтингового агентства «Karyzhsky Communications» для Знай.ua