Українці отримали в спадок від радянського періоду не тільки любов до черг, але і виборчу систему. Напередодні парламентських виборів важливо зрозуміти, які особливості мажоритарної виборчої системи і чому зміна Виборчого кодексу були важливим етапом розвитку України. У цій статті розглянемо, коли починає діяти Закон про виборчу систему і які правила прописані в новому документі.

Світова практика виборчої системи

Існує три типи виборчої системи, які практикують у світі. Кожна з них має свої недоліки, як і будь-який інструмент, яким ділять владу. Але в України питання зміни Виборчого кодексу тягнеться 2017 року. І ось, 11 липня Верховна Рада все таки проголосувала за нові правила розподілу місць у Парламенті. У чому відмінності і чому голосування за відкритими списками в Україні - це важливий етап у розвитку. Можна з упевненістю сказати, що мажоритарний вид розподілу мандатів для нас залишився в минулому, з чим можна привітати всіх українців, але починає діяти документ тільки з 2023 року, тому боротьба за мандат в цей раз залишається колишньою.

Види виборчої системи:

  • Мажоритарна. Значення мажоритарної виборчої системи - переможе в таких виборах той, хто отримав більшу кількість голосів у своєму окрузі. Ми звикли до такого ведення справ, тому має бути найменша кількість питань до цієї системи. Але не все так просто. Мажоритарна виборча система ділиться на два типи: абсолютної більшості і відносної. Різниця в тому, що в першому випадку перемогу здобуде той, хто отримав 50% + 1 від загальної суми виборців, що проголосували. А ось відносна мажоритарна виборча система може визначити переможця, якщо він набрав більший відсоток голосів, ніж інші кандидати. Це означає, що кандидати можуть отримати майже однакові результати, а вирішити долю могли ті кілька відсотків виборців, які залишилися вдома або забули про свій обов'язок перед державою - виборами. Відносний вид знайом нашим сусідам в Росії і Польщі. А абсолютний вид виборчої системи використовують американці і японці.

    Популярні новини зараз
    Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Мама найважчої людини Великобританії в паніці – не може поховати 317-кілограмового сина Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК
    Показати ще
  • Пропорційна. При використанні пропорційної виборчої системи, місця в парламенті діляться між партіями, дивлячись скільки-хто отримав загально голосів. Зазвичай, поріг становить 5% і таким чином, розподіл відбувається відносно чесно. А партії, які не набрали достатній відсоток голосів, віддають свої голоси тій партії, з якої "домовилися". Таким чином, дають шанс більшій кількості депутатів схожих інтересів пройти в парламент. Пропорційна виборча система діє в Італії та Ізраїлі. А ми користувалися нею в 2006 і 2007 роках.

  • Гібридна. Це поєднання двох виборчих систем - пропорційної і гібридної для отримання оптимальної кількості депутатів від різних партій.

парламентські вибори
парламентські вибори

Українська виборча система

Українські виборці звикли до радісних подачок і новеньким дитячим майданчикам перед виборами. Гучні обіцянки кандидатів прикріплюються справою: підкупом виборців шляхом створення суспільних благ, які і так повинні були бути зроблені за бюджетні гроші.

Чому так відбувається? Справа в тому, що в Україні використовують два типи виборчих систем: половину Верховної Ради обирають по "мажоритарці", а половину за пропорційною системою. Кандидати використовують мажоритарну систему, як інструмент "задобрити" виборців. Так як треба набрати не по всій країні більшість, а всього-то по своєму округу, починається сіяння гречки і виступи зірок з агітаційною програмою на футболках. Звичайно, це недоробка нашої влади, але досить зручна система і нечесний політичний хід.

Спроби змінити систему були вжиті ще Ющенко, але Віктор Федорович прийшовши до влади захопив партійну більшість, змінив систему голосування знову і повернув продуктові набори для виборців. Ще одна спроба змінити виборчу систему нам відома вже з останніх подій - у 2017 році внесли пропозицію про зміну Виборчого кодексу, але ми ще встигли заскочити в останній потяг для зміни виборчої системи. Та в цей раз ми будемо все ще голосувати за старою, змішаною системою, хоча можна вважати, що останній день гречки за голос настав після двох років марних спроб змінити Кодекс.

парламентські вибори в Україні
парламентські вибори в Україні

Позитивні сторони мажоритарної виборчої системи

Як і в будь-якому іншому понятті, мажоритарна виборча система має свої плюси, які не варто забувати, але які не замінять чесність кожного виборця перед собою, а не перед подачками кандидатів:

  • універсальність. Такі вибори можна провести і для президента і для мера і для парламенту. Немає різниці, хто буде обиратися, головне отримати більшість.

  • індивідуальний підхід. Проголосувати можна конкретно за кандидата і дати саме йому шанс пройти на виборах до Парламенту через ваш округ. При виграші за пропорційною системою за закритими списками, не факт, що ваш кандидат стане народним депутатом.

  • прохідна можливість. Завдяки активності округу або декількох, можна вивести невелику партію в Парламент. Дійсно, якщо навіть маленький відсоток у загальній кількості, але все одно є шанс декільком представникам все таки потрапити в законотворчий орган.

Реальні недоліки нашої виборчої системи

Головна проблема в тому, що навіть якщо є 1% різниці в результатах, то пройде кандидат, який отримав більшу кількість голосів. А якщо говорити саме про парламентські вибори, то не враховуватимуться інтереси більшості, навіть якщо у кандидата 15% від загальної суми голосів, а проти нього 85%, які розділили інші кандидати між собою.

Друга проблема - це підкупи і відверті загравання з публікою на місцях. Ніхто не любить брехні, а коли це відбувається для залучення голосів пенсіонерів і малозабезпечених, то це ще більш неприємно.

Також мажоритарна виборча система в якийсь момент стає причиною виникнення двопартійного парламенту. Люди вибирають виключно "прохідних" кандидатів, тому що інших і не знають. А це призводить до того, що дві лідируючі партії починають більш агресивні рекламні кампанії, поглинаючи своєю частотою інших кандидатів.

Парламентські вибори в Україні
Парламентські вибори в Україні

Проблемою для України багато хто вважає також фінансову сторону голосування по мажоритарці: замість голосування за партію з одним бюлетенем, ми починаємо чаклувати з двома, один з яких більше схожий на полотно.

Зміни у Виборчому кодексі України

Зміни у Виборчому кодексі повинні були відбутися ще в 2017 році, але, судячи з результатів, депутати були зайняті іншими нагальними справами. І раптом, 11 липня, за пару кілька до виборів, депутати без внесення чергових правок проголосували за весь пакет змін.

Оновлена ​​виборча система буде заснована на пропорційному типі поділу мандатів. Президент хотів внести правки і зробити 3% як поріг для проходження. Але поріг залишився 5%, що ще може змінитися до 2023 року, але вже є важливим кроком для відходу України від радянських стандартів демократії.

Пропорційна виборча система за відкритими списками відрізняється тим, що тепер партії не зможуть впихнути потрібних кандидатів в Раду, а люди самі оберуть, кого хочуть бачити в Парламенті. Хто більшу кількість голосів отримає, у того більше шансів стати народним депутатом. Це може не подобається нашим політикам, але саме ця система є найбільш чесною і відкритою.