Напередодні виборів за добу до них в Україні проходить день тиші. Дізнайтеся, що він означає? Як режиму спокою необхідно дотримуватися? Що загрожує за порушення? Читайте про цілі та значення цього дня. Та всіх існуючих заборонах напередодні виборів.

Цілі дня тиші, список заборон

Україна керується днем тиші напередодні всіх виборів: президентських, парламентських та місцевих. Дуже важливо у цей день не поширювати агітаційну інформацію, що стосується виборів. Українське законодавство забороняє передвиборну агітацію напередодні виборів за добу до них.

Про агітаційну тишу повинен пам'ятати кожен кандидат. У іншому випадку агітаційна діяльність буде вважатися незаконною. Якщо кандидат або виборче об'єднання порушить заборону, це може спричинити за собою неприємні наслідки.

Список заборон у день тиші напередодні виборів:

• Кандидатам та політичним партіям заборонено організовувати концерти чи спортивні змагання, вистави, демонструвати фільми або телепередачі.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру
Показати ще

• По телебаченню забороняється демонструвати передвиборні ролики.

• Не можна поширювати агітаційні газети й листівки.

• Неприпустиме поширення паперових листівок, виборчих плакатів та будь-яких інших друкованих агітматеріалів або видань.

• Не можна організовувати й проводити зустрічі з виборцями.

• Забороняється проводити будь-які агітаційні ходи, організовувати пікети або демонстрації.

• Будь-які публічні заходи, які чиняться й проводяться від імені кандидата або виборчого об'єднання, у тому числі оприлюднена інформація, вважаються порушенням законодавства.

• Не можна публічно закликати голосувати за того чи іншого кандидата, виборче об'єднання.

• Під забороною дебати, публічні дискусії, прес-конференції та круглі столи.

• Не можна поширювати неправдиву інформацію про суб'єкта виборчого процесу: кандидата або політичне об'єднання.

• Заборонено робити публічні оцінки діяльності окремих політичних сил.

• Неприпустиме відвідування кандидатами або їх довіреними особами слідчих ізоляторів, установ виконання покарань, військових частин.

• Під забороною установка агітаційних наметів і поширення передвиборної інформації.

• Будь-яка політична реклама у ЗМІ, у тому числі інтернет-виданнях під забороною: не можна публікувати виступи кандидатів, їх інтерв'ю, фото та відеоматеріали.

• Не можна розміщувати політрекламу на будівлях автостанцій та залізничних вокзалів, на стінах станцій метрополітену, в будівлях портів, аеропортів.

• Забороняється також розміщувати агітаційні матеріали на будівлях і в приміщеннях установ, а також організацій комунальної та державної форм власності, органів місцевого самоврядування та державної влади.

Завдання цього дня у тому, щоб кожен виборець зміг зробити свій самостійний вибір. День тиші захищає кожного із нас від усілякого впливу сторонніх інтересів та надання психологічного тиску ззовні.

День тиші в Україні

До речі, у день тиші поряд із заборонами на передвиборну агітацію заборонено проводити соцопитування населення й публікувати результати громадської думки, отримані методом соціологічного дослідження.

Тривалість тиші напередодні виборів

Як правило, агітаційна заборона добігає кінця після закриття виборчих дільниць на всій території країни, де проводяться вибори. У кожній країні існують свої рамки стосовно дня заборон на агітдіяльність напередодні виборів.

У деяких із них діють більш суворі правила. Так, наприклад, у Італії, як і в Україні, початок періоду тиші - за добу до виборів. Однак опитування тут заборонені за 15 днів напередодні виборів. Крім того, по телебаченню за місяць до виборів забороняється вимовляти імена кандидатів. Виняток становлять телевізійні новини та регламентована передвиборча реклама.

У Австралії, Чехії, Індонезії початок періоду дня тиші - за три доби до виборів. У ряді країн - за дві доби: це Аргентина, Єгипет, Фіджі, Чорногорія, Мозамбік, Непал, Парагвай, Сербія, Уругвай.

За добу до дня виборів: Хорватія, Барбадос, Азербайджан, Франція, Угорщина, Пакистан, Вірменія, Мальта, Боснія та Герцеговина, Філіппіни, Болгарія, Польща, Росія, Сінгапур, Іспанія, Словенія, Республіка Македонія. У Індії початок періоду передвиборчої тиші - за добу-дві до виборів.

Заборони на теле- і радіорекламу з 00:00 середи до дня голосування (субота) дотримуються жителі Австралії. У Іспанії за добу до виборів настає «день роздумів», коли публікація соцопитувань під забороною за 5 днів до виборів. Як виняток із правил - публікації зарубіжжя.

Усі заборони й терміни початку дії дня тиші визначаються законодавством кожної країни, у якій проводяться президентські, парламентські чи місцеві вибори. Згідно із законодавством України, політагітація у нас у країні повинна бути припинена з п'ятниці на суботу, о 00:00 перед днем голосування.

Покарання за порушення в день тиші

У день тиші комунальні служби повинні прибрати білборди та плакати із політичною рекламою. Стіни приміщень, будівель і стовпи необхідно очистити від агітаційних матеріалів. Будь-які політичні агітаційні матеріали повинні бути демонтовані й ліквідовані.

Так як у день тиші виборці повинні відпочивати від політичної агітації, то навіть соцопитування не можна проводити. У тому числі можна заявляти публічно про результати соцопитувань, які проводилися.

Думка кожної людини й прийняття важливого рішення у переддень голосування повинно формуватися самостійно, без впливу будь-яких джерел впливу ззовні. За порушення вищезгаданого списку заборон у день тиші передбачається адмінвідповідальність.

На законодавчому рівні інформація про відповідальність за адміністративне порушення прописана у ст. 212-10 Кодексу України. Громадянам за передвиборчу політагітацію у день тиші доведеться заплатити штраф у розмірі від 30 до 50 мінімумів доходів. Посадовим особам - від 50 до 80 мінімумів доходів. У грошовому еквіваленті це становить 510-850 грн. для громадян. Та 850-1360 грн. для посадових осіб.

Покарання за агітацію у соцмережах

Якщо інтернет-видання за передвиборну агітацію у день тиші несуть за Законом України відповідальність, то звичайні користувачі соцмереж залишаються осторонь від цього. Соцзаборони не впливають на користувачів, оскільки вони не є членами політпартій. Покарання за пости у соцмережах на них сьогодні не поширюється.

Проте Міністерство внутрішніх справ України закликає громадян країни утримуватися у день тиші від аватарок та постів у соцмережах із закликами про підтримку того чи іншого кандидата або політичного об'єднання. Хоча покарання за це відсутня, подібні дії вважаються порушенням законодавства.

Президентські вибори 2019

Напередодні президентських виборів 2019 в Україні виборча кампанія почалася 31 грудня 2018 року. Оскільки у день виборів 31 березня жоден із кандидатів не набрав більше 50% голосів, то 21 квітня проходив другий тур. Офіційні результати було оголошено ЦВК 30 квітня 2019 року.

Інавгурація глави держави має відбутися до 31 травня. У 2019 новообраний президент України Володимир Зеленський прийняв присягу Україні й народу 20 травня. Він офіційно вступив на посаду о 10 ранку, на урочистому засіданні ВРУ восьмого скликання.

Президентские выборы 2019

Право голосу в Україні мають громадяни, яким на момент президентських виборів виповнилося 18 років - Закон «Про вибори президента України». У 2019 за виборчим процесом в Україні спостерігали 2 тис. 20 представників із 16 країн, а також 15 міжнародних організацій.

Спостерігачі з Російської Федерації в Україну не були допущені, оскільки на початку лютого 2019 року ВРУ законодавчо обмежила участь у наглядових місіях громадян із країни-агресора.

Парламентські вибори 2019

21 липня 2019 року відбудуться дострокові парламентські вибори. У Верховну Раду України бажають потрапити 22 учасники процесу. Саме таку кількість бажаючих зареєструвала Центральна виборча комісія.

День тиші відбудеться в суботу, 20 липня. Він настає в п'ятницю, о 00:00. До цього моменту партії й кандидати по мажоритарних округах мають час на здійснення передвиборної агітації. І ще можуть встигнути змінити свої показники.

Згідно з даними соціологічного дослідження, у ВРУ дев'ятого скликання можуть потрапити 5 політичних сил. Щоправда, дані різних соцопитувань дещо відрізняються, тому що-небудь прогнозувати складно. Не виключено, що лідери можуть помінятися.

Місцеві вибори 2019

Чергові місцеві вибори в Україні повинні пройти у 2020 році. Однак не виключено, що вони будуть достроковими. Глава держави Володимир Зеленський поки не визначився із цим запитанням.

Поки розглядається позиція про доцільність проведення позачергових місцевих виборів, прихильники Володимира Олександровича озвучують різні думки. У цьому питанні є аргументи «за» й «проти».

Сам чинний президент країни, проїхавши кілька областей країни, побачив складну тенденцію взаємин. За словами Руслана Стефанчука, представника головнокомандувача у Верховній Раді, в офісі президента розглядається питання про можливі дострокові вибрати в органи місцевого самоврядування.

Фото

День тиші в Україні

День тиші в Україні

Відео