Довгоочікуваному пленарному засіданню, яке за розпорядженнями мера Києва Віталія Кличка щоразу переносилося впродовж останніх 3 місяців, так і не судилося відбутися. Купа невирішених міських питань й надалі залишатимуться завислими в повітрі – у день засідання, 12 вересня, в сесійній залі не зібрався кворум депутатів. Замість обговорень порядку денного результатом зустрічі стала гучна заява міського голови про можливий розпуск Київради. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Для Кличка та його команди – негайно влаштувати перевірку

Мер Києва Віталій Кличко оголосив про консультації з головами депутатських фракцій та груп Київської міської ради щодо дострокового припинення повноважень Київради VIII скликання.

"Те, що не зібралася сесія – ознака того, що йде "робота" з депутатами Київради. В принципі, на сьогоднішній день є всі підстави припиняти достроково повноваження Київради через те, що сесія вже не збирається понад 3 місяці, а щодо мера – поки очевидних підстав ще немає. Тому зараз вкрай необхідно ініціювати розслідування діяльності Кличка та аудит діяльності міської ради, щоб можна було офіційно призначати перевибори як мера, так і Київради", – зазначає голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна" Олександр Федоренко.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення
Показати ще

І, як підкреслив Олександр Федоренко, дуже важливо призначати перевибори після слідчої перевірки, аби кияни могли побачити реальний стан речей.

"Причин для перевірки чимало: купа випадків незаконного будівництва, обговорюваних в пресі, нецільове витрачання бюджетних коштів, зростання на сотні мільйонів вартості будівництва інфраструктурних об’єктів, коли цифри в рази перебільшують суми, зазначені у виграних тендерах тощо. Кияни хочуть розуміти, що якщо Кличко та його оточення вчиняли корупційні діяння, то їх треба притягнути до відповідальності", – наголошує голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна".

За словами Олександра Федоренка, зробити все це можна дуже оперативно – для цього Верховна Рада має створити тимчасову слідчу комісію, яка, власне, і перевірить діяльність діючого мера Києва, співпрацюючи з правоохоронними органами.

Де-факто Київрада закінчила свою каденцію 4 місяці тому

Депутати Київради вже охрестили наступні сесії, як "останні комерційні" – як відзначив член постійної комісії Київради з питань транспорту, зв'язку та реклами Ілля Сагайдак, це означає, що будуть внесені питання земельні, майнові та бюджетні, які мають корупційну складову.

За словами депутатів Київради, які не з'явилися сьогодні в сесійному залі, вони не захотіли брати участь в "агонії діючої влади".

"Схоже цей склад Київрада де-юре закінчив свою каденцію. Де-факто це сталося 4 місяці тому, з тих пір Київрада не працювала і не збиралася. Я теж не прийшов в зал сьогодні, хоча був поруч на комісії. І я поясню чому. Наша команда вирішила не освячувати своєю присутністю агонію діючої влади міста. Заяви мера про загрози самоврядуванню смішні – у нас вже давно немає самоврядування городян, а є управління Столара, Микитасів та інших "друзів" Віталія Кличка", – прокоментував ситуацію депутат Київради Костянтин Богатов.

Як підкреслив депутат Київради Сергій Гусовський, на найближчих пленарних засіданнях будуть просуватися небезпечні ініціативи, одна з яких – фіктивне відновлення місцевого самоврядування.

"Якщо вимоги тисяч киян ігнорують і депутати більшості, і мер, то самоврядування немає. Якщо мер накладає вето на вибори в райради, то самоврядування немає. Якщо бюджет непрозоро ділить "більшість", то це не самоврядування, а самоуправство. І чим швидше ми пройдемо перезавантаження, тим краще буде для нашого міста", – говорить Костянтин Богатов.

Спочатку – зміни в Законі, а потім перевибори

Заяву мера Києва Віталія Кличка про розпуск Київради нардепи називають не спробою діяти в інтересах жителів мегаполісу, а "політичним самозбереженням".

"Спостерігаємо черговий етап політичного шоу від Віталія Кличка. Спроба зараз розпустити Київраду не має нічого спільного з інтересом киян і бажанням відновити в столиці самоврядування – це винятково про політичне самозбереження! Сьогоднішні події яскраво показують, що ті хто позбавив Київ самоврядування в 2010 році і закріпив це в 2015, будуть і далі чинити опір змінам, винятково задля свого місця при владі", – зазначає народний депутат від партії "Слуга народу" Віталій Безгін.

А ймовірні дострокові місцеві вибори, які можуть послідувати за розпуском міської ради, мають відбутися виключно після внесення змін до Закону про столицю та місцевого самоврядування.

""Слуга Народу" виступає за зміну управління столицею, перш за все, і тільки після цього треба робити перезавантаження влади. Спочатку новий закон і системні зміни на законодавчому рівні, а вже потім вибори – за цим принципом ми і будемо працювати", – відзначає народний депутат Віталій Безгін.

За словами нардепа, відповідний законопроект піде в другому пакеті, вже на фінальній стадії. Перший пакет народні депутати намагатимуться ухвалити впродовж наступних двох тижнів.

Варто зазначити, що відповідні зміни передбачатимуть також збільшення кількості районів в столиці щонайменше удвічі та скорочення штату депутатів Київради.

Як повідомили у Київраді, консультація мера столиці Віталія Кличка з лідерами фракцій та депутатських груп Київської міської ради щодо дострокового припинення повноважень Київради VIII скликання відбудеться у вівторок, 17 вересня.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.