Заява міністра освіти Ганни Новосад про те, що міністерської заробітної плати у 36 тисяч гривень не вистачить на утримання дитини та проживання в Києві, здійняла хвилю обговорень велетенських масштабів. Соцмережі й досі не вщухають – до сотень обурливих коментарів додаються ще і іронічні меми. Та, як виявилося, вислів міністра призвів і до більш рішучих кроків – українці офіційно запропонували ввести жорсткі "санкції" проти чиновників, які скаржаться на замалу зарплату. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Від штрафів до Референдуму про зниження зарплати

Одразу після заяви Ганни Новосад на сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України одна за одною почали з'являтися петиції із пропозиціями нових правил для високопосадовців.

В електронному зверненні №22/083494 "Запобігти скиглення серед державних посадовців вищого рівня", оприлюдненого 24 січня, йдеться про введення покарання незадоволених міністрів.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

"Звільняти та штрафувати як таких, що не відповідають займаній посаді міністрів та їх заступників або в.о., у разі скарг на низьку заробітну платню. Вони знали заздалегідь, яка вона, і якщо незгодні працювати за таку "низьку" заробітну платню, то можуть звільнити місце і не заважати тим, хто хоче дійсно працювати", – пише ініціатор Павло Жаркий.

Кабмін Гончарука, фото: InfoResist
Кабмін Гончарука, фото: InfoResist

Того ж дня, 24 січня, була розміщена і петиція №22/083496, автор якої пропонує знизити зарплату всім високопоставленим працівникам України до 1000 доларів.

"На референдум або в Верховну раду винести закон про зниження зарплат всім високопоставленим працівникам України у розмірі 1000 $. У цьому випадку з'являться в бюджеті країни гроші для підвищення пенсій і зарплат звичайних людей. Українські громадяни повинні самі вирішувати, скільки отримуватимуть високопоставлені працівники, оскільки ми всі рівні і відповідно зарплати повинні бути приблизно однакові", – заявляє ініціатор звернення Євген Євтушенко.

Верховна Рада, фото: president.gov.ua
Верховна Рада, фото: president.gov.ua

Урізати до 2 або 1 мінімалки

Та, у порівнянні із вищезазначеними зверненнями, інші дві пропозиції значно жорсткіші до українських чиновників.

"Заробітна плата держслужбовців має залежати від мінімальної заробітної плати в Україні. Наприклад, якщо мінімальна заробітна плата в Україні становить 4723 грн, то всі депутати, міністри, заступники мають отримувати не більше двох мінімальних заробітних плат України, тобто не більше а ніж 9446 грн", – стверджує Владислав Воронюк, автор петиції №22/083524, оприлюдненої 24 січня.

А ось ініціатор електронного документу №22/083372, що з'явився на сайті 23 січня, Валерій Гунько, без додаткових пояснень пропонує "Встановити депутатам мінімальну заробітну плату!!!".

Верховна Рада, NewsOne
Верховна Рада, NewsOne

Збір підписів по даним зверненням тільки-но розпочався – попереду ще 90 днів, впродовж яких українці зможуть віддати свій голос.

Тож, чи наберуть вони необхідні 25 тисяч підписантів для потрапляння "на стіл" Президента, покаже час. Про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав, скільки заробляє мер Києва Кличко та його заступники: Знай.ua з'ясували конкретні суми.

Також Знай.ua повідомляв, що Коболєв знайшов дивне виправдання космічній зарплаті, киваючи в бік "Газпрому": "Простий спосіб зменшити".