Президент Володимир Зеленський пропонує спростити видачу громадянства, у тому числі і тим українцям, які живуть за кордоном та мають паспорти інших країн. Де-факто це легалізація подвійного громадянства, що суперечить Конституції України. Проте в команді влади знайшли, як обійти цю норму.

В інавгураційній промові президент Володимир Зеленський звернувся "до всіх українців світу" із закликом повернутися на історичну батьківщину, словами:

"Ви нам дуже потрібні. Всім, хто готовий будувати нову, сильну та успішну Україну, я з радістю надам українське громадянство", – заявив Зеленський.

Володимир Зеленський, скріншот: Офіс Президента
Володимир Зеленський, скріншот: Офіс Президента

Через кілька місяців з'явився законопроект №2590 "Про внесення змін у деякі закони України щодо питань громадянства", який Зеленський в середині грудня вніс у Верховну раду. Вперше депутати спробували взятися за документ 16 січня, але засідання було закрито. Другий раз на порядку денному проект значився 4 лютого, але у підсумку його знову відклали. У фракції "Слуга народу" говорили, що необхідних за його прийняття голосів може і не вистачити. Однак, глава фракції Давид Арахамія пообіцяв, після ринку землі Верховна рада все ж добереться до теми громадянства.

Популярні новини зараз
Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Головною ідеєю законопроекту є спрощення отримання українського паспорта іноземцями, в першу чергу, численної української діаспори. Пропонується, щоб право на громадянство отримували всі ті, у кого хоча б один прадід чи прабабуся народилися або постійно проживали на територіях УНР, ЗУНР, УРСР, Закарпатської України тощо. Тобто під цю норму потрапляють нащадки всіх, хто виїхав з України під час другої і третьої хвиль еміграції між двома світовими війнами та в кінці Другої світової.

Відповідно, мова може йти про декілька мільйонів осіб, багато з яких зараз зовсім не асоціюють себе з Україною і не пам'ятають про своє коріння. Кабінет міністрів також повинен буде розробити перелік країн, жителям яких для отримання українського паспорта достатньо буде прийняти присягу громадянина України. Критерії відбору таких держав ніяк не розписані, хоча, виходячи з логіки законопроекту, Росія серед них значитися не повинна.

подвійне громадянство
подвійне громадянство

Крім того, за спрощеною процедурою зможуть стати громадянами України ті росіяни, які на батьківщині зазнають переслідувань. Їм український МЗС має видати підтверджуючий документ. У тексті законопроекту поняття "подвійне громадянство" формально не легалізується. Однак на практиці, після набрання чинності, кількість власників двох і більше паспортів напевно зросте. Очевидно, цей термін не був використаний, щоб прямо не суперечити Конституції України, де закріплено принцип єдиного громадянства.

В пропонованому законопроекті прописано, що власники закордонних паспортів не можуть бути членами Кабінету міністрів, ЦВК, Нацради з телебачення і радіомовлення, керувати Нацбанком, Держбюро розслідувань і місцевими держадміністраціями тощо. Але на народних депутатів це обмеження не поширюється. Варто зауважити, що навіть зараз багато представників політичної еліти і топ-чиновники давно володіють одним або навіть декількома паспортами.

Профільний комітет ВР з питань прав людини, нацменшин, деокупації та реінтеграції рекомендував прийняти президентський законопроект за основу. При цьому його голова Дмитро Лубинець визнав, що документ необхідно доопрацювати до другого читання.

Український паспорт, Газета 2000
Український паспорт, Газета 2000

"Я підтримую саму ідею законопроекту, але водночас потрібно прописати ряд механізмів, наприклад, як перевірити чи справді людина відмовилася від другого громадянства, як вона про це заявила у декларації чи ні. Зараз це зробити нереально. Також законопроект не вирішує проблеми з масовою роздачею російських та угорських паспортів, а це питання національної безпеки", – сказав депутат. Дмитро Лубинець

На його думку, варто зважати на певні побоювання, які лунають з боку опозиції. Деякі депутати вважають, що нові правила отримання громадянства можуть використовуватися іноземцями для того, щоб купити українську сільгоспземлю, оскільки в земельному законі буде встановлена заборона на її продаж іноземцям до проведення референдуму з цього питання.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше будинок Зеленського "взяли в облогу" розлючені і працьовиті: чого вимагають від президента

Як повідомляв портал "Знай.ua", Офіс Зеленського оточили українці з цілою низкою вимог - чого хочуть від президента за 5 років, відео та фото

Також "Знай.ua" писав, що слуги народу змінять життя українців у 2020 році, головні метаморфози