Про це у своїй колонці виданню Ліга.Бізнес написав член правління Спілки активних споживачів та просю’мерів (САСП) Андрій Зінченко, нагадавши, що зараз йдуть зустрічі щодо підписання спільних домовленостей, але Кабмін висуває достатньо жорсткі умови.

«Якщо уряд зараз не домовиться з інвесторами у ВДЕ, то восени іноземці можуть просто не прийти на конкурси з побудови нових балансуючих потужностей. Я не уявляю, чим їх можна буде переконувати, якщо зараз не буде позитивного, прийнятного для усіх сторін рішення», - сказав Зінченко.

Він розповів, що балансуючі енергостанції можуть швидко запускатись і давати більше чи менше електроенергії - відповідно до потреб енергосистеми.

Експерт зазначає, що у разі відсутності компромісу існуючі інвестори розчаруються в Україні і ніхто не прийде на конкурси, які хоче провести уряд восени для того, щоб збалансувати роботу нестабільної сонячної і вітрової генерації в енергосистемі України.

«Побудова балансуючих потужностей - зовсім не дешева справа і вимагає значних інвестицій. Ми говоримо про мільярди. І це не в гривнях», - підкреслив Зінченко.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

В результаті негативного сценарію, додає експерт, на переговорах будуть лише внутрішні гравці з застарілими та при цьому дорогими технологіями.

В той же час, член САСП сподівається, що попри всі складнощі, влада завершить переговори з інвесторами з прийнятним для всіх рішенням.

Нагадаємо, в. о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець раніше повідомляла, що Мінекоенерго відновить переговори з інвесторами у проекти з відновлювальної енергетики, а міністерство протягом тижня напрацює для обговорення з ними проект Меморандуму, в якому будуть прописані умови реструктуризації, перегляду «зеленого» тарифу, будівництва станцій та інші умови для сектору ВДЕ.

15 травня в Кабінеті міністрів України проходила зустріч голови уряду з гравцями ринку та профільними асоціаціями, які є представниками інвесторів із США, Норвегії, Швеції, Німеччини, Туреччини, Іспанії, Франції та інших країн.

Гравці ринку, міжнародні інвестори та профільні асоціації зазначають, що положення меморандуму мають бути збалансовані та всі зміни умов підтримки галузі зеленої енергетики потрібно робити на добровільних засадах, що убезпечить державу від позовів в міжнародні арбітражі.

На думку голови Національной комісії, що здійснює регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг Валерія Тарасюка, держава має знайти компроміс з іноземними інвесторами в зелену енергетику щодо зниження зеленого тарифу і таким чином уникнути арбітражів.