Українські журналісти поспілкувалися з Головнокомандувачем ЗСУ генерал-полковником Русланом Хомчаком. Бесіда відбулася незабаром після того, як Північноатлантична рада визнала Україну членом Програми розширених можливостей НАТО.

В останні кілька місяців в соціальних мережах та ЗМІ було чимало критичної інформації про те, що нібито було прийнято рішення про скорочення армії. Руслан Хомчак відповів на запитання щодо актуальних новин у ЗСУ і про співпрацю з НАТО. Дане інтерв'ю публікує портал armyinform.

Руслан Хомчак, фото: armyinform
Руслан Хомчак, фото: armyinform

- Перше питання, яке Вам озвучили іноземні партнери відразу після призначення на посаду начальника Генерального штабу ЗСУ, було: "Чи не збираєтеся ви звертати з обраного шляху?" А які сьогодні домінують питання під час зустрічей з іноземними партнерами? Як вони оцінюють розвиток нашої армії, що радять?

- Вони розуміють, що перед нами зараз надскладні завдання — відображати збройну агресію східного сусіда, протидіяти пандемії COVID-19, а також будувати сучасну армію, нарощувати її бойові, оперативні і спеціальні здібності, оновлювати та змінювати не тільки військову форму, систему підготовки військ, військової техніки і озброєння, але і ментальність особового складу. Ми постійно спілкуємося з представниками НАТО про роботу, проведену щодо реформування Збройних Сил України, досягнуті результати та проблемні питання у форматі зустрічей з військовими аташе, так і під час міжнародних заходів.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Зі свого боку фахівці зі штаб-квартири альянсу щорічно проводять оцінку виконання завдань в рамках Річної національної програми під егідою Комісії Україна — НАТО. Зокрема, з оборонних та військових питань. А також готують оцінку участі України у процесі планування та оцінки сил (виконання пакету Цілей партнерства). Чисто військові питання обговорюють в рамках штабних переговорів по оцінці реалізації завдань Робочого плану Військового комітету Україна — НАТО.

Руслан Хомчак, фото: armyinform
Руслан Хомчак, фото: armyinform

"Незабаром вітчизняні ВМС посилять американські катери Mark VI"

- Нещодавно генсек НАТО, зокрема, заявив, що "загрози нашій безпеці не зникли, поки ми зосереджені на пандемії. Як раз навпаки. Виклики, з якими ми стикаємося протягом нинішнього десятиліття, є більшими, ніж хтось із нас може вирішити самостійно". Об'єктивно Україна навряд чи вдасться самостійно впоратися з нинішніми погрозами, основна з яких - агресивна Росія. На Ваш погляд, на яку підтримку можна розраховувати від партнерів по НАТО в питанні зміцнення безпеки, зокрема, в Чорному морі і на півдні України, на кордоні з окупованим Кримом?

- Що стосується зміцнення безпеки в Чорному морі, безумовним є те, що безпека Чорноморського регіону має стратегічне значення для НАТО. Саме тому союзники минулого року прийняли Чорноморський пакет, який передусім включає посилення військово-морської присутності Альянсу в Чорному морі як за рахунок постійних військово-морських груп НАТО, так і за рахунок військово-морських активів окремих союзників.

- Що, на Ваш погляд, гальмує розвиток нашої армії?

- Я ще раз повторюю, ніхто за нас нашу роботу не виконувати. Багато років різні високопосадовці анонсували і декларували великі реформи в армії, але очікуваних, системних, масштабних зрушень у більшості сфер життєдіяльності війська тривалий час ми не бачили. І проблема тут не тільки в недостатньому фінансуванні потреб розвитку армії. У цьому контексті можу сказати і про ментальну неготовність до масштабних змін, навіть певний опір реформам. І це було добре помітно, наприклад, під час реформи управлінської ланки війська, маючи на увазі перехід на J-структуру, коли скорочувалися окремі структури, посади, щоб уникнути дублювання функцій. При цьому не всі сприймали це необхідним, тому що втрачали повноваження, "насиджені" посади.

"Скорочення війська не буде!"

- А як Ви прокоментуєте критичну інформацію про нібито прийняте рішення про скорочення армії на кілька десятків тисяч, зокрема, ДШВ.

- Правда в тому, що дехто прагне постійно підживлювати інформаційний фон навколо Збройних Сил негативом. Інформація про нібито скорочення війська є маніпуляційною та неправдивою. Пояснюю ситуацію. Зараз штатна чисельність війська значно перевищує 250 000 чоловік. А саме така чисельність (250 000 - ред.) Війська визначена Законом України "Про чисельність Збройних Сил України".

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, знищував бойовиків в Сирії: ЗСУ вперше використали легендарний безпілотник Bayraktar TB2.

Як повідомляв Знай.uа Зеленський негайно звернувся до військових через коронавірус: "Вони нас, а ми – їх".

Знай.uа писав, Зеленський прийняв остаточні кадрові рішення, українцям повідомили подробиці.