Про це заявила адвокат екс-глави НКРЕКУ Дмитра Вовка Одинець Ірина в інтерв'ю «Обозревателю».

Адвокат повідомила, що слідство у справі «Роттердам+» підходить до завершення максимально можливого терміну продовження досудового розслідування – 12 місяців після оголошення підозри, і зараз сторона захисту очікує рішення правоохоронних органів про його закінчення або зупинки. Вона також підкреслила, що за 3,5 року розслідування НАБУ так і не змогло надати чітку доказову базу.

«У матеріалах справи все ще є величезна кількість припущень, а не фактів, з боку обвинувачення, відсутні об'єктивні експертні висновки. Якщо не вважати зроблені НАБУ самостійно висновки спеціаліста-детектива, і ті зроблені під умовою "ось якою була б ціна, якби змінити один з показників?" А також це пов'язано з безліччю порушень в ході розслідування з боку звинувачення, що ще раз підтверджує відсутність чіткої доказової бази», - сказала Одинець.

Також адвокат повідомила, що за оцінками експертів, після скасування формули «Роттердам+» промислові споживачі переплатили за електроенергію близько 6 млрд грн, оскільки вартість струму для промисловості зросла.

«Якщо б сьогодні діяла формула "Роттердам+", тарифи для підприємств були б нижчими, ніж зараз на ринку. За попередніми оцінками економістів, близько 6 млрд грн було переплачено споживачами після скасування формули. Адже вартість електроенергії для підприємств зросла», - підкреслила Одинець.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Нагадаємо, формула «Роттердам+» діяла для розрахунку вартості вугілля для встановлення прогнозної вартості електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 рр. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен для всього вугілля. Формула була скасована 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля та електроенергії для промисловості зросла.

Уряд Олексія Гончарука запровадило, а уряд Дениса Шмигаля затвердив у меморандумі з МВФ (підписаний президентом Ст. Зеленським) аналогічний підхід для визначення ціни газу для населення - т. зв. «Амстердам+». Він також передбачає включення вартості доставки газу з Нідерландів - біржа TTF.