Криза в енергетичній галузі України продовжується і її треба подолати якнайшвидше. Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час спілкування з журналістами на Хмельницькій АЕС.

«Якісь речі і кроки робляться і я це дійсно бачу, але мені здається достатньо повільно вони робляться, тому в цілому треба вирішувати питання», - сказав президент.

Він зазначив, що цього року через вірус Covid, падіння споживання електроенергії в енергетичній галузі було багато проблем. Зокрема, у вугільній, через що шахтарі не могли збувати своє вугілля, отримувати зарплату.
«Через багато різних причин кошторис вугілля був високий, вище ніж у приватних шахт чи ринкової ціни. Тому і були питання з шахтарями. А якщо ніхто не купує вугілля, виникає питання – де їм брати заробітну плату, тому питань багато», - сказав Зеленський.

Окрім того, він додав, що також треба розв'язувати питання балансу виробництва електроенергії на електростанціях України, а також питання добудови третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС.
Нагадаємо, за словами народного депутата Олексія Кучеренка, на керівництві НКРЕКП, в тому числі на голові комісії Валерію Тарасюку і члені комісії Дмитру Коваленку, лежить відповідальність за штучно створену кризу на ринку електричної енергії.

За інформацією депутата Кучеренка, члени комісії та її голова Валерій Тарасюк можуть бути співавторами схеми "торгівлі повітрям", яка призвела до виникнення мільярдних збитків і накопичення боргів державних енергетичних компаній, зокрема, "Енергоатому".

За інформацією керівника НЕК "Укренерго" Володимира Кудрицького, певні недоліки ринку електричної енергії України компанії трейдери використовують для того, щоб спекулювати електроенергією шляхом маніпуляцій.Він розповів, що через профіцит генерації електроенергії трейдери мають змогу штучно обвалювати ціни на різних сегментах ринку.

Також раніше Міністерство енергетики неодноразово публічно докоряло НКРЕКП у відсутності своєчасної реакції на перекоси і зловживання, що відбуваються на ринку електричної енергії, які призводять до накопичення збитків і критичного фінансового стану державних енергетичних підприємств.