1 вересня Верховна Рада України внесла в порядок денний проєкт закону про воєнні злочини. Один з авторів законопроєкту 2689, Денис Монастирський, сподівається, що депутати розглянуть його вже цього пленарного тижня.

Читайте Знай в Google News!

У парламенті попереднього скликання ще з 2015 року перебував подібний законопроєкт, але розгляд постійно відкладали. Чим важливий цей закон для країни, яка вже 6 років перебуває у стані війни пояснила голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук. Про це пише "Громадське".

Ситуація на Донбасі, скріншот: YouTube
Ситуація на Донбасі, скріншот: YouTube

Матвійчук разом із Міністерством юстиції розробляла ще перший варіант законопроєкту, який Рада попереднього скликання так і не ухвалила.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"Такі злочини стаються щодня, і просто зараз сотні людей утримують у нелюдських умовах у підвалах, а відповідальності за це нема. У Кримінальному кодексі відсутнє покарання за злочини проти людяності, а воєнні злочини виписані у вигляді абстрактної статті, яку складно застосувати на практиці. А нашим парламентарям до цього байдуже. Хто їм усі ці роки заважає звернути увагу на цю проблему? Путін?", — обурюється Матвійчук. Олександра Матвійчук

Колишній полонений, Станіслав Асєєв, якого утримували на території артцентру "Ізоляція" в Донецьку, де бойовики створили неофіційну в’язницю, розповідає про важливість закону про воєнні злочини:

"У цьому місці — повний набір: тортури, зґвалтування, вбивства, приниження людської гідності і примус до важкої фізичної праці. Звідси й важливість закону: повинна бути хоча б теоретична можливість притягти військових злочинців до відповідальності". Станіслав Асєєв

Ситуація на Донбасі, фото: facebook.com/pressjfo.news
Ситуація на Донбасі, фото: facebook.com/pressjfo.news

За понад 6 років український Кримінальний кодекс не адаптували до російсько-української війни. У ньому досі не прописана відповідальність за злочини проти людяності, а склади воєнних злочинів не відповідають вимогам міжнародного права.

В Офісі генпрокурора наголошують, що важливо розслідувати всі воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні Росією за 6 останніх років на території України. Але за чинним законодавством зробити це та покарати винних складно.

"Наразі ми можемо переслідувати осіб, які вчинили воєнні злочини, лише на підставі статті 438 КК України — порушення законів та звичаїв війни. Правова основа є, але вона настільки узагальнена, що встановити рівень кримінальної відповідальності за конкретний вид злочину доволі складно", — пояснює заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов. Гюндуз Мамедов

Ситуація на Донбасі, скріншот: ООС / Facebook
Ситуація на Донбасі, скріншот: ООС / Facebook

Наприклад, убивства, викрадення та катування під час війни на Донбасі, вчинені в той самий час у тому самому місці, українські слідчі можуть кваліфікувати по-різному: частину — як воєнні злочини, решту — як загальнокримінальні. Тоді як за міжнародним кримінальним правом вони отримують статус міжнародних злочинів, є тяжчими, тому й відповідальність за них має бути жорсткішою.

"Ці прогалини зумовлені тим, що від моменту ухвалення Кримінального кодексу його положення системно не узгоджувались із сучасним міжнародним правом щодо кримінальної відповідальності за так звані міжнародні злочини", — пояснює заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін. Євген Єнін

За його словами, така невідповідність дає можливість винним уникати кримінального переслідування — у Кримінальному кодексі складу подібних злочинів немає. Заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов наголошує, що закон дасть змогу визначити склад кожного з насильницьких злочинів проти людяності як воєнний злочин.

Ще одна з переваг ухвалення закону — відсутність у воєнних злочинів термінів давності. Своєю чергою правозахисники наголошують, що відсутність змін у КПК — це фактично амністія для воєнних злочинців.

"Якщо не називати речі своїми іменами і кваліфікувати воєнні злочини як тероризм, це призводить до цілої низки невідворотних наслідків. «Звичайні» кримінальні злочини мають терміни давності, після спливу яких справи просто мусять закрити. Таких злочинців можна амністувати. Із воєнними злочинами все інакше. Історія знає чимало прикладів, коли проходять десятки років, політична ситуація змінюється, і воєнні злочинці опиняються перед судом", — каже Олександра Матвійчук. Олександра Матвійчук

Ситуація на Донбасі, скріншот: YouTube
Ситуація на Донбасі, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Тимошенко "відходить" від хвороби в елітному маєтку з пляжем та садом: показали володіння політикині

Як повідомляв портал "Знай.ua", Ляшко зробив гучне зізнання про карантин в Україні: "Не соромно"

Також "Знай.ua" писав, що пенсії до кінця року зростуть декілька разів: підвищення чекає не всіх, перелік категорій