"Слуга народу" показав українцям, що держбюджет втратив мінімум 2 млрд грн через те, що Фонд державного майна України зірвав впровадження автоматизованої системи оцінки нерухомості.

Про це написав народний депутат від "Слуги народу" Андрій Холодов на своїй сторінці в соціальній мережі facebook.

Читайте Знай в Google News!

"ФДМ зірвав впровадження автоматизованої системи оцінки нерухомості - держбюджет втратив мінімум 2 млрд грн. 5 грудня 2019 року Верховна Рада ліквідувала корупційні "авторизовані майданчики "у сфері оцінки нерухомості, більш відомі як "майданчики Яценка", - йдеться у повідомленні.

Скріншот повідомлення
Скріншот повідомлення

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

Скріншот повідомлення
Скріншот повідомлення

За словами нардепа, раніше продавець нерухомості зобов'язаний оцінити її перед продажем у оцінювача, і оцінка кожного об'єкта повинна була бути співвідносною з середньою ціною по ринку. Такий контроль дозволяв державі стежити за тим, щоб оцінювачі не занижували вартість нерухомості – і, відповідно, суму податку від продажу.

З 1 липня 2020 року планувалось, що вся оцінка нерухомості стане автоматизована і буде необхідна лише в разі незгоди - тобто добровільно. Це були б поодинокі випадки, а більшість українців, які продають свої квартири і будинки, змогли б заощадити.

Це було профільне завдання Фонду державного майна - підзаконні акти, бюджетування, планування, технічне завдання, тендер, розробка, тестування, впровадження. І ФДМ свою частину роботи провалив.

З 1 липня 2020 року було скасовано контроль за оцінювачами. Тепер нерухомість вартістю в $500 тисяч можна оцінити в $100 тисяч, а квартиру за $100 тисяч - в $40 тисяч, в результаті чого заплатити істотно менше податків. І ніхто не може це зупинити.

Експерти ринку підрахували, що недоотримані податки від продажу нерухомості, - приблизно 500-600 мільйонів гривень на місяць. Таким чином, за чотири місяці бюджет недоотримав приблизно 2-2,4 млрд грн податків.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, правила податків на нерухомість в Україні стали жорсткішими.

Як повідомляв портал Знай.uа, як приватизувати орендовану кімнату в гуртожитку: 900 гривень за метр ремонту і 40 тисяч компенсації.

Також Знай.uа писав, українцям пояснили, як обміняти "хрущовку" на нову квартиру.