У програмі «Політика Навиворіт» політолог Дмитро Снєгирьов запропонував можливий шлях виходу з глухого кута, в який зайшли мінські переговори з врегулювання ситуації на Донбасі.

За його словами, Україні на цих переговорах викручують руки з двох сторін: Росія диктує свої умови угоди, а західні партнери вимагають, щоб Київ у цьому конфлікті використовував виключно дипломатичні засоби.

Справа загальмувалася через те, що всі інші учасники переговорів змушують Україну слідувати «формулою Штайнмайєра» і іншим подібним положенням, встановленим в ході переговорів в нормандському і мінському форматах.

На думку Снєгирьова, українська делегація робить серйозну помилку, нехтуючи міжнародним досвідом, зокрема, досвідом недавньої війни за Нагорний Карабах.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

«Холодним душем для українців стало те, що 26 числа російська сторона і її представники з самопроголошених республік заявили про зупинку будь-яких переговорів в мінській групі. Сюди входить обмін військовополоненими, відведення військ, розмінування територій та відкриття КПП до виконання Україною взятих на себе зобов'язань в рамках нормандського формату», - зазначає політолог.

За його словами, цей факт погано стикується з недавньою заявою представника української делегації в Мінську Олексія Арестовича про те, що українська дипломатія дає російській гідну відсіч.

На думку Снєгирьова, необхідно зробити такі кроки.

По-перше, Арестовичу варто підвищити свою професійну компетентність шляхом докладного вивчення документів та історичних даних.

Ні в якому разі не слід підігрувати Росії в справі зниження ролі місії ОБСЄ. Навпаки, на ній потрібно робити основний акцент, оскільки саме від неї залежить питання про «особливий статус».

Необхідно домогтися, щоб ОБСЄ відповідала за вибори на конфліктних територіях і за їх наслідки. Тут Росія і потрапить в дипломатичну пастку.

Раніше цей експерт радив не погоджуватися на російські умови щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Також він прокоментував скандал з відставкою глави Головного управління розвідки.