Росія намагалася шпигувати за італійсько-французьким супутником у відкритому космосі.

Через один зі своїх супутників в космосі Росія намагалася перехопити зашифровану військову інформацію з одного із загальних супутників Франції та Італії - Athena-Fidus, який забезпечує безпечний зв'язок між збройними силами обох країн.

Про інцидент повідомив міністр оборони Франції Флорас Парлі в ході виступу в науковому центрі космічних досліджень в Тулузі в п'ятницю, 7 вересня.

Міністр уточнив, що російський супутник наблизився на небезпечну відстань до Athena-Fidus, коли той в штатному режимі обертався навколо Землі.

"Поки наш супутник Athena-Fidus продовжував спокійне обертання навколо Землі, до нього наблизився інший супутник. Близько. Занадто близько. Настільки, що ми подумали про спробу перехопити нашу комунікацію", - цитує її BFMTV.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Парлі нагадала, що це виходить за рамки просто недружнього кроку з боку Росії і що "це називається шпигунством".

"Цей супутник "з великими вухами" називався "Луч-Олімп", це добре відомий російський супутник", - пояснив Парлі, наголосивши, що такі дії були розцінені як шпигунство з боку Росії.
Флорас Парлі не стала виключати, що Москва може повторити аналогічні дії в майбутньому.

За словами глави Міноборони Франції, крім Росії свою присутність в космосі також нарощують Китай і США.

"Інші потужні космічні держави запускають на орбіти деякі об'єкти, щоб перевірити потенціал своїх наступальних можливостей .. Ми в небезпеці, ставки високі", - підкреслила міністр.

Нагадаємо, США висловили стурбованість прагненням Росії до нового космічного зброї.

Як повідомляв портал "Знай.ua", у Трампа оцінили ядерний потенціал Росії

Також "Знай.ua" писав, в грудні минулого року Росія вивела на орбіту супутник Міноборони РФ. Запуск здійснили за допомогою ракетоносія "Союз-2.1б".