У заключний день міжкорейського саміту в Пхеньяні лідери держав півострова вирушили на священну гору Пектусан. Керівник КНДР Кім Чен Ин і президент Південної Кореї Мун Чже Ін піднялися до підніжжя вулкана. Ця поїздка покликана зміцнити дружні відносини між лідерами Північної і Південної Кореї. Подробиці цієї поїздки повідомив представник адміністрації президента Республіки Корея (РК) Ю Ен Чхан.

Як пише агентство Reuters, це було одне із заповітних бажань південнокорейського президента Мун Чже Іна.

Як зазначає агентство, Мун - відомий любитель гірських походів, і щонайменше двічі здійснював сходження в Гімалаях. Він неодноразово говорив, що хоче якось відвідати Пектусан, в тому числі на першому саміті країн в кінці квітня.

Мун і Кім Чен Ин окремо прилетіли на військовий аеродром Самджіен неподалік від підніжжя гори, на фунікулері піднялися до кальдері на вершину, прогулялися там і зробили кілька фото.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

В ході саміту Кім Чен Ин і Мун Чже Ін змогли домовитися з денуклеаризації Корейського півострова. Зокрема, Пхеньян пообіцяв закрити ракетний полігон Тончхан і зупинити ядерний реактор в Йонбені.

Північнокорейський лідер пригощав гостя супом з акулячих плавників, маринованими корінням білого колокольчика, солодкою кашею і морепродуктами. Президент Республіки Корея подарував Кім Чен Ину старовинну карту колись єдиної Кореї.

"Відносини Півночі і Півдня, відносини КНДР і США покращилися", - підкреслив Кім Чен Ин, додавши, що це сталося завдяки зусиллям Мун Чже Іна.

У свою чергу, глава Південної Кореї висловив слова подяки Кім Чен Ину і його дружині за теплий прийом і розповів, що був дуже здивований розвитком Пхеньяна.

Варто відзначити, президент РК Мун Чже Ін прибув з офіційним візитом до Пхеньяну 18 вересня. Вчора лідери Півдня і Півночі підписали пхеньянську декларацію, а міністри оборони РК і КНДР - документ, спрямований на припинення будь-яких ворожих військових дій один проти одного.

Гора вважається священною у жителів обох країн, згадується в текстах гімнів КНДР і Південної Кореї. Пекту - потенційно активний вулкан з висотою 2744 м, найвища точка Корейського півострова. Останнє виверження відбулося в 1903 році.

Північнокорейська пропаганда стверджує, що батько і дід нинішнього диктатора народилися на Пекту. Гора займає особливе місце в ідолізації правлячої династії КНДР.

Лише небагатьом південнокорейцям за минулі десятиліття було дозволено піднятися на гору; переважно це були вчені.

Нагадаємо, в Пхеньяні глави двох держав візьмуть участь у триденному міжкорейському саміті, основною темою якого буде денуклеаризация Корейського півострова.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Дональд Трамп заявив, що незабаром проведе зустріч з лідером КНДР Кім Чен Ином.

Також "Знай.ua" писав, Трамп може розмістити регулярну армію на кордоні України.