Відносини Пекіна і Вашингтона мають велике значення для стабільності і розвитку світової економіки. Однак, загострення китайсько-американських торговельних суперечок веде до посилення економічної війни.

Китай відмовився від ряду контактів з США через нові тарифи та висунув Вашингтону ультиматум - якщо адміністрація Трампа продовжить загрожувати підвищенням тарифів, ніяких переговорів бути не може. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

У понеділок Китай опублікував офіційну заяву, в якому звинувачував США у використанні тактики тиску і протекціоністських заходів. Китайський уряд також звинуватив адміністрацію Трампа в тому, що вона "відмовилася від основоположних норм взаємної поваги і рівноправності, які регулюють міжнародні відносини".

Проведення переговорів між цими двома сторонами малоймовірно, тому що вони не можуть здійснюватися під загрозою підвищення тарифів, сказано в заяві.

Після оголошення Вашингтоном про введення додаткових мит на китайські товари Пекін відмовився від торгових консультацій з США.

Так, делегація на чолі з віце-прем'єром Держради КНР Лю Хе повинна була прибути до Вашингтону на цьому тижні для консультацій з питань торгівлі. Але пізніше влада Китаю відмовилися від поїздки в зв'язку з оголошенням мит.

Також Пекін відмовився брати участь в симпозіумі, присвяченому підтримці міжнародної безпеки на морі, який в найближчі дні заплановано в США.

Крім того, скасована друга зустріч представників штабів двох країн в рамках китайсько-американського міжармійського діалогу, яка повинна була пройти в Пекіні 25-27 вересня.

Запланований візит глави ВМС Китаю в США відмінено через санкції, повідомили в міноборони КНР.

Нагадаємо, що 17 вересня президент США Дональд Трамп заявив, що з 24 вересня введе мита в розмірі 10% на товари з Китаю на суму 200 млрд. доларів (це близько 40% всього річного експорту КНР в Штати), а з 1 січня 2019 року тарифи виростуть до 25%. Раніше сторони вже обмінялися 25-відсотковими митами на товари об'ємом 50 млрд. доларів.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Китай вже оголосив про намір ввести з 24 вересня додаткові 10% -ві мита на імпортовані в країну товари американського виробництва загальним обсягом 60 млрд. доларів. Це симетрична відповідь на торгові мита з боку США на ряд китайських товарів загальною вартістю $ 200 млрд.

Хусейн Сайед, головний ринковий стратег на торговій платформі FXTM, заявив, що інвестори все більше турбуються про те, що торгова війна між США і Китаєм може перейти на 3 стадію. Після того, як Пекін скасував торговельні переговори з Держдепартаментом США, відносини між двома найбільшими країнами можуть погіршитися ще більше.

Торгова війна негативно позначилася на ринках інших країн, біржові індекси європейських країн вже почали знижуватися: німецький Dax знизився на 0,45%, CAC 40 Франції знизився на 0,25%, а британський FTSE 100 впав на 0,17%. Точних прогнозів і наслідків даного торгового конфлікту ніхто дати не може.

Тим часом держсекретар США Майкл Помпео заявив, що торгова війна Китаю проти США триває багато років і нинішня адміністрація планує її виграти.

"Відмінність нинішньої адміністрації в наступному - з урахуванням того, що це хочуть називати торговельною війною - ми сповнені рішучості виграти її", - зазначив він.

Шеф американської дипломатії акцентував увагу на тому, що Трамп готовий продовжувати посилювати тиск на Китай до тих пір, поки не досягне бажаного результату.

Раніше президент США закликав Китай відмовитися від відповідного введення мит, оскільки Вашингтон має набагато більшою кількістю "патронів" в торговельній війні, ніж Пекін.

Нагадаємо, президент Сполучених Штатів Дональд Трамп оголосив про введення нової порції мит на товари з Піднебесної.

Як повідомляв портал "Знай.ua", одна фраза Трампа призвела до краху цін на нафтовому ринку.

Також "Знай.ua" писав, що Росії пророкують розпад і поглинання Китаєм