У Македонії на референдумі про нову назву країни більше 90 % громадян підтримали зміну. Про це повідомляє "Радіо свобода".

Як повідомляється, за підтримку зміни назви країни на цей час проголосували 91,38 % учасників, "проти" - 5,63 %. Але явка склала лише 36,83 %, а для того, щоб референдум був визнаний дійсним, у ньому повинні взяти участь не менше 50 % від усіх зареєстрованих виборців.

Незважаючи на низьку явку, прем'єр-міністр країни Зоран Заев заявив, що референдум пройшов успішно, повідомляє Deutsche Welle. Він висловив сподівання, що більшість тих, хто проголосував підтримають перейменування країни.

Референдум в Македонії носить консультативний характер. На ньому жителі повинні були відповісти, чи згодні вони на перейменування країни в Північну Македонію. У бланку вказувалося, що це дозволить розраховувати на вступ до ЄС і НАТО.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

На зміну назви Македонії наполягала Греція, побоюючись, що сусідня країна буде претендувати на грецьку провінцію Македонія. Через суперечку про назву Греція, яка входить в НАТО і ЄС, заблокувала вступ Македонії в ці альянси.

У липні Греція оголосила про висилку двох російських дипломатів, звинувативши їх у тому числі в спробі перешкодити укладенню угоди про перейменування Македонії.

Ще в лютому 2018 Македонія і Греція домовилися почати переговори, щоб вирішити спір через назву.

Тоді серед пропозицій назви було: "Республіка Північної Македонії, Республіка Верхньої Македонії, Республіка Македонія Вардар і Республіка Македонія (Скоп'є)", - сказав прем'єр-міністр Македонії Зоран Заев.

Як повідомляється, в Македонії є велика кількість противників, які бойкотували голосування. Так, проти референдуму виступає опозиційна партія "Об'єднана Македонія". Вибірка виборців повинна перевищити 50% для того, щоб результати референдуму мали силу.

Нагадаємо, Македонія доживає свій останній день.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", чиновники Греції і Македонії остаточно ратифікувала дату підписання угоди.

Також Знай.uа повідомляв, що Греція жорстко відповіла Путіну.