Райські пляжі з блакитними лагунами і білим піском колись були візитною карткою Гаїті. Зараз острів може вразити хіба що морями мусора і непроглядній убогістю. Руйнівний землетрус 2010 року забрала життя понад 200 тисяч чоловік, а без даху над головою залишилися сотні тисяч гаїтян.

Зараз близько 60 відсотків десятимільйонного населення республіки живуть за межею бідності — на два або менше долара на день. Одним із небагатьох способів заробити стало сміття.

Як тут виживають люди - запитаєте ви? Дуже просто - цілими днями порсаючись у купі сміття, шукають щось цінне для продажу. Перебираючи гори відходів, у пошуку одягу, їжі вони проживають свої дні. Ніхто вже не звертає увагу на жахливу бідність, тут всі так живуть. Ні роботи, ні продовольства, ні медицини - вижити будь-якою ціною допомагає сміття.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Ми самі низькі з низів", — вважає Арістід. Він згадує, що ще 15 років тому міг дозволити собі нову футболку або кросівки, однак зараз про таку розкіш йому не доводиться й мріяти. За словами Арістіда, заробляти збором сміття стало набагато складніше з тих пір, як широко поширилася переробка відходів. У цьому році він не зміг купити своїм дітям необхідного обладунку для школи. "Таке життя, іноді краще, іноді гірше, — говорить він. — Вони в будь-якому разі будуть ходити на заняття, навіть якщо мені доведеться продати свиню. Я люблю їх".

На сміттєвому полігоні живе близько 500 сімей. Коли влітку настає сезон дощів і звалище затоплює, на території спалахує епідемія холери. Крім того, такі умови дуже сприятливі для розмноження москітів, які переносять інфекції. Вода, просочена отруйними відходами, вбирається в грунт і потрапляє в довколишні водойми. Все це потрапляє в організми нещасних людей, несучи десятками життя звалищних жителів.

На території полігону немає каналізації. Багато хто з жителів страждають від хронічних респіраторних захворювань, головних болів, а також заражаються різними інфекціями, натикаючись на використані шприци. Жителі полігону тим не менш облаштовують свої будинки, заводять домашніх тварин: собак, свиней, кіз і навіть корів, збираються вечорами з сусідами і веселяться.

Ось таким звичайним життям живуть сотні людей на звалищі. Життя як у всіх, тільки у бідності, бруді і без будь-яких можливостей щось змінити. Але люди не втрачають надію, не перестають радіти новому дню. Все у них буде добре - впевнені вони, вирушаючи щоранку на смітник, який став їм будинком, роботою і особистим прокляттям.

"Знай.ua" писав раніше: конфлікт з-за сміттєвого звалища під Києвом: ЗМІ розповіли про вимоги протестуючих жителів.

"Знай.ua" також повідомляє по темі: екологічна катастрофа, долар - по 70 і життя на смітнику: кримчани показали Путіну наслідки його "ігор".