Референдум з приводу перейменування Македонії обріс гучними скандалами, деталі яких продовжують спливати мало не щодня.

Про це пишуть українські ЗМІ із посиланням на The New York Times.

Видання повідомляє, що американська розвідка перехоплювала червневі листування та телефонні дзвінки екс-депутата Держдуми РФ, грецького бізнесмена Івана Саввіді.

Із переписок стало відомо про його плани заплатити протестувальникам та футбольним фанатам за перешкоджання угоді про зміну назві Македонії.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Переписка яскраво продемонструвала, що Саввіді був російським посередником у планах підірвати угоду і подальше приєднання Македонії до НАТО, йдеться у матеріалі.

"У відповідь на це американські чиновники зробили надзвичайно агресивний крок: вони передали перехоплення уряду прем'єр-міністра Алексіса Ципраса", - йдеться у матеріалі.

У відповідь на цю інформацію Греція вирішила вислати двох російських дипломатів за звинуваченням у наданні коштів протестним групам. Прем’єр Македонії Зоран Заєв заявив, що Саввіді фінансує підготовку провокацій у Македонії перед референдумом, а також кампанію дезінформації у ЗМІ та соцмережах, спрямовану проти зміни назви країни.

Згідно з інформацією розслідування, Саввіді нібито заплатив близько 300 тисяч євро македонським противникам угоди.

Саввіді у свою чергу заперечив інформацію щодо причетності до фінансування антинатівських протестів у Македонії.

Нагадаємо, у Македонії на референдумі про нову назву країни більше 90 % громадян підтримали зміну. Про це повідомляє "Радіо свобода".

Як повідомляється, за підтримку зміни назви країни на цей час проголосували 91,38 % учасників, "проти" - 5,63 %. Але явка склала лише 36,83 %, а для того, щоб референдум був визнаний дійсним, у ньому повинні взяти участь не менше 50 % від усіх зареєстрованих виборців.


Як писав раніше Знай.ua, у Македонії розпочався доленосний референдум з приводу угоди з Грецією про перейменування країни в Республіку Північна Македонія. Завдяки цій зміні, країні відкриється шлях до вступу в ЄС і НАТО.


Також Знай.ua писав про те, що ще в 2015 році Москві внутрішні справи Македонії були байдужі. Однак три роки тому стартував процес активного кремлівського втручання в державні справи країни.