Упорядники та видавці словника англійської мови Collins English Dictionary традиційно визначили слово року. Так в 2018 році найбільш популярним виявилося слово "одноразовий" (single-use). Про це повідомили на офіційному сайт видавництва Collins Dictionary.

Лексикографи, які вивчили 4,5 млрд. слів, щоб скласти щорічний список нових і значущих слів, відзначили, що різні програми про шкоду, яку людство завдає природі, сприяли більш широкому використанню терміна.

"Одноразовий – термін, що описує предмети, безконтрольне поширення яких завдає шкоду навколишньому середовищу і впливає на харчовий ланцюжок", – зазначено в повідомленні.

Вони також відзначили підвищення обізнаності суспільства про проблеми, які приносить одноразова продукція. Так, нещодавно Європейський парламент підтримав заборону на одноразові вироби з пластику.

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

"Зображення дрейфуючого пластику в найвіддаленіших океанах, трубочок, пляшок і пакетів, призвели до глобальної кампанії по скорочення їх використання", - зазначили укладачі словника.

Як зазначають укладачі, протягом останніх 5 років використання цього слова зросло у 4 рази. Його застосовують переважно для позначення пластикових товарів, які викидають після одноразового використання. На це могли вплинути передачі та програми, що розповідають про шкоду пластика та необхідності берегти природу.

У короткий список претендентів на звання слова 2018 року увійшли також "MeToo", "gaslight" і "vegan".

Як відзначають в CNN, в цьому році лексикографы також відзначили часте вживання виразу MeToo ("я теж"). Нагадаємо, так називається масштабна кампанія проти домагань, розпочата в Голлівуді.

Іншими претендентами на Слово року в 2018 році були: "plogging" ("плоггинг" популярні в скандинавських країнах пробіжки разом з прибиранням місцевості), "gammon" (людина, частіше чоловік, з реакційними поглядами, особливо той, хто підтримує висновок Великобританії з Європейського Союзу), "floss" (переможний танець, виконаний у відеогрі Fortnite).

У 2017-му словом року укладачі Collins English Dictionary визнали словосполучення "fake news", яке любить часто вживати президент США Дональд Трамп.

Нагадаємо, дослідники склали рейтинг найбрудніших міст Європи. Очолив неприємний рейтинг місто Тетово Македонії. Його вчені визнали найбільш забрудненим серед всіх європейських міст.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Україні вирішили серйозно взятися за любителів смітити. Новий закон повинен вирішити питання з відходами і їх переробкою.

Також "Знай.uа" писав, в двох американських штатах на на виборах губернатора найбільшу кількість голосів отримали американці українського походження.