Перше видання книги легендарного українського класика Миколи Гоголя "Вечори на хуторі біля Диканьки" було виставлено на аукціон у Лондоні.

Про це пишуть британські ЗМІ з посиланням на сайт аукціонного дому.

У повідомленні сказано, що унікальне видання пішло з молотка на аукціоні Christie's у Лондоні за 175 тисяч фунтів стерлінгів (224 тисяч доларів). Про це повідомляється на сайті аукціонного будинку.

Двотомник творів українського письменника, який був виданий ще за життя автора в Санкт-Петербурзі в 1831-32 роках, став найдорожчим лотом аукціону "Російські літературні перші видання та рукописи".

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Саме ця книга прославила Гоголя як літератора. У книзі йдеться про український побут, образи якого справили враження на письменника Олександра Пушкіна і відкрили для Гоголя двері у вищий світ Петербурга.

За сюжетом, розповіді книги нібито зібрав і видав "пасічник Рудий Панько".

Повісті, надруковані під псевдонімом, складаються з двох томів. Перший вийшов в 1831, другий - в 1832 році. У першій частині були поміщені "Сорочинський ярмарок", "Вечір напередодні Івана Купала", "Майська ніч, або утоплена" і "Пропала грамота". У другій - "Ніч перед Різдвом", "Страшна помста, старовинна бувальщина", "Іван Федорович Шпонька і його тітонька" і "Зачароване місце".

Нагадаємо, учасники аукціону julien's Auctions в Лос-Анджелесі були готові заплатити круглу суму за особисті речі поп-ікони Голлівуду Мерилін Монро.

Мерилін Монро
Мерилін Монро

За 250 тисяч доларів була продана нагорода Золотий Глобус, яка належала раніше Мерилін Монро. Про це повідомляє Hollywood Reporter. Це найбільша сума віддана за лот подібної категорії за всю історію аукціону.

Раніше Знай.uа писав про те, що крісло-коляску британського вченого Стівена Хокинга, яка була виставлена на аукціоні разом з іншими речами відомого популіста і дослідника, продали за 296 тисяч фунтів стерлінгів (близько 390 тисяч доларів).

Стівен Хокінг
Стівен Хокінг

Також Знай.uа повідомляв, що рожевий діамант надзвичайно рідкісного виду під назвою "Рожеве спадщина" був проданий на аукціоні christie's за 50,375 мільйона доларів.