У Франції не припиняють протести "жовтих жилетів" проти підвищення цін на паливо, вони поширилися по всій країні і щотижня спалахують з новою силою. Минула субота не стала винятком. Місцева влада застосувала військову техніку, аби вгамувати людей.

Що думають про вимоги "жилетів" жителі Парижа і його передмість, "КП" поцікавилась в українців, що живуть і працюють у Франції.

Наталя Шпорт вже понад 5 років мешкає і працює в передмісті Парижа. Вона дуже добре встигла зрозуміти особливості і труднощі життя французів.

- Вимога підвищити на 40% мінімальну зарплату, пенсії та інші види виплат продиктована високими цінами на житло, їжу, техніку і той же бензин, - запевняє Наталія. - Люди втомилися жити з синдромом постійної нестачі грошей, притому що вони багато працюють.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Головна проблема Франції – ціни на житло. У країні величезна кількість бездомних, чиї ряди постійно поповнюються емігрантами. Ціну оренди квартир Наталя вважає великою - у Парижі це може бути від 50 євро на добу, що є одним з найдорожчих показників у Європі. Купити квартиру - справжня розкіш.

Іскрою, яка підняла місто на бунт, стали несправедливо завищені ціни на бензин.

І хоча влада реформу відклали на рік, ціни не повернулися до старої позначки: з 1,65 євро за літр вони опустилися до 1,4 євро, а раніше трималися в межах від 1,2 до 1,35 євро.- Макрон мріє стати президентом, заснував еру "екологічної Франції". Він хоче пересадити людей на електромобілі і піднімає ціни на пальне, - розповідає в мешканець Парижа Андрій Шпитко. – Але ціна на бензин і дизель безпосередньо впливає на вартість продуктів харчування, які в місто везуть фурами.

Відтак, зрозумілою є вимога про підвищення зарплат.

- Мінімалка в країні - 1200 євро. З неї 156 євро віддаєш податків. А ще ж треба сплатити за квартиру, комуналку і т. д. Що залишається? - міркує співрозмовник. – Крім того, нелегали де-небудь на будівництвах отримують 2000 євро і податки не платять.

У цілому, за словами Андрія, на вулицях спокійно. Трощать магазини в центрі у вихідні і ввечері, аби нагадувати владі про себе.

Французька влада отримала від протестувальників список з 25 пунктів. Серед них – вимоги підвищити мінімальну зарплату, пенсії та прожитковий мінімум, створити нові робочі місця, будувати доступне житло. А ще політичні вимоги – Франція повинна вийти з ЄС і НАТО.

Нагадаємо, Макрон ввів у Франції надзвичайний стан, справи зовсім кепські, протести посилюються.

Також Знай.ua писав, що паніка і жах поглинули найромантичніше місто світу.