Сталося те, про що в Латвії запекло сперечалися майже тридцять років. Незважаючи на заперечення спецслужб, істориків і експертів, згідно з рішенням влади почалася публікація документів КДБ Латвійської РСР.

20 грудня, коли в Росії відзначається День працівників органів безпеки, який завжди неофіційно іменувався як "День чекіста", національний архів Латвії відкрив доступ до частини картотеки Комітету держбезпеки (КДБ) Латвійської СРСР - так званим "мішкам ЧК".

Архів у вигляді файлів у форматі PDF викладений за адресою kgb.arhivi.lv, повідомляє Delfi.

Повідомляється, що оприлюднена картотека агентури КДБ в алфавітному порядку - 10 612 карт з іменами як активних в кінці 1980-х років агентів КДБ, так і виключених. Також 1-й відділ КДБ (розвідка) вносив в цей архів загальні дані про осіб, які планували виїхати з СРСР за кордон, а також імена потенційних кандидатів для вербування в разі війни або непередбаченої ситуації.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

В архіві також є картотека статистичного обліку агентури КДБ (4141 картка). У ній всі ті ж імена, що і в алфавітній картотеці, але згруповані за належністю структурних одиниць Комітету держбезпеки. Цей архів за радянських часів використовували для підготовки звітності.

Також в Латвії опублікували картотеку "позаштатних оперативних співробітників КДБ" - осіб, які на громадських засадах надавали чекістам "допомогу в контррозвідувальну діяльність на транспортних, промислових об'єктах, а також окремих закладах Міноборони". У цьому архіві знаходиться 75 карток. Позаштатним агентам не давали позивних, а створювали абревіатуру з перших букв імені, прізвища та по батькові.

Планується, що з 1 травня 2019 роки після оцифровки будуть оприлюднені й інші документи, пов'язані з роботою КДБ в Латвійській СРСР.

Суперечки навколо відкриття архівів КДБ в Латвії йшли протягом 20 років. В результаті парламент Латвії затвердив, а президент підписав закон про публікації в інтернеті частини документів КДБ Латвійської РСР до кінця 2018 року. Латвійський Центр документування наслідків тоталітарного режиму до 3 грудня мав передати ці документи національному архіву республіки для їх публікації на його сторінці в інтернеті до 31 грудня.

З 2015 року в Латвії почала працювати спеціальна урядова комісія з вивчення архівів КДБ Латвійської РСР, до складу якої увійшли експерти та історики. Завдання комісії - протягом трьох років провести історичне і юридичне дослідження цих архівів, а також оцінити моральну та матеріальну шкоду, заподіяну Латвії і її жителям. Комісія до 31 травня 2018 року досліджувала архіви КДБ, після чого рекомендувала оприлюднювати зберігається там інформацію.

Міністерство юстиції Латвії розробило проект правил, згідно з якими вже з 1 травня 2019 року зі архівами КДБ зможе ознайомитися широке коло жителів республіки. Документи будуть доступні в національному архіві і в інтернеті.

При цьому є припущення, що найцінніша частина архіву могла бути вивезена в Москву на початку 1990-х років.

Нагадаємо, КДБ заздалегідь знав про Чорнобильську катастрофу.

Як повідомляв портал Знай.ua, КДБ відкрило полювання на білоруських опозиціонерів

Також Знай.ua писав про операцію ГДБ "Куртизанка", яка дає розуміння того, як українців вербували радянські спецслужби.