Співробітник СБУ Андрій Драч, захоплений ФСБ біля Керченської протоки, офіційно визнав себе військовополоненим. Про це повідомив його адвокат Артем Пепа.

"Андрій в рамках допиту заявив про те, що вважає себе військовополоненим, у решті питань відмовився від дачі свідчень", - написав він у Facebook.

За словами адвоката, Драч почуває себе добре, дякує волонтером за допомогу, настрій у нього позитивний.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Як відомо, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь".

Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером і навіть вдалися до тарану буксира прикордонним кораблем "Дон". Увечері того ж дня російські кораблі напали на них і захопили, при цьому, за даними української влади, поранивши щонайменше шістьох українських моряків і захопивши інших у полон.

Згодом так звані суди в анексованому Криму заарештували їх на два місяці. Після цього моряків доправили в СІЗО у Москві. Усіх їх звинувачують у нібито незаконному перетині російського кордону.

Пізніше "Верховний суд" Криму відмовив в апеляційних скаргах мічману Андрію Шевченку і капітану третього рангу Володимиру Лісовому та матросу катера "Нікополь" В’ячеславу Зінченку.

Захист Лісового робив наголос на тому, що стався "збройний конфлікт між представниками двох регулярних армій", що означає подальше утримання військового під вартою порушенням норми Женевської конвенції. Також було проігноровано аргумент, що моряк має частку в квартирі батьків в Ялті.

Після засідання "суду" Лісовий повідомив адвокатові, що нічого не потребує, так як волонтери допомогли з одягом і взуттям, а також попросив адвоката привітати його рідних з Новим роком. Також "суд" відмовив в апеляції мічману Андрію Шевченку, при цьому скоротив термін його утримання під вартою на добу. Це одинадцята відхилена апеляція для українських моряків.

Дивіться: Родичі полонених українських моряків не знаходять собі місця та чекають на офіційні дані

Нагадаємо, у Криму підконтрольний російським окупантам "суд" залишив українського моряка, мічмана Андрія Шевченка під арештом. Як повідомляв "Знай.ua", народний депутат України від Опозиційного блоку Михайло Добкін емоційно прокоментував запровадження санкцій Росії проти України – адже він сам опинився у "чорному списку" Москви. Також "Знай.ua" писав, патрульні літаки помітили поблизу морського кордону Латвії в Балтійському морі авіацію військово-повітряних сил РФ.