Лідер КНР закликав населення Тайваню бути готовими до майбутнього об'єднання з Китаєм.

Сі Цзиньпін заявив про мирний сценарій об'єднання за принципом "одна країна - дві системи". При цьому він зазначив, що Китай залишає за собою право застосувати силу.

Хоча Тайвань є самокерованим і де-факто незалежним від Китаю, свою суверенність він ніколи офіційно не проголошував. Пекін розглядає острів як власну провінцію, що відкололася.

У середу президент Тайваню Цай Інвень заявила, що острів ніколи не погодиться на возз'єднання з КНР на умовах, запропонованих Пекіном.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

"Я хочу повторити, що Тайвань ніколи не погодиться на формулу "одна країна - дві системи, - заявила вона. - Більшість тайванського суспільства так само виступає проти цього".

Принцип "одна країна - дві системи" передбачає, що окремі регіони КНР можуть мати розширену автономію з можливістю проводити власну політику і вибудовувати окрему економічну систему. Така формула наразі діє у Гонконзі.

За словами Цзипіня, тайванський народ повинен усвідомлювати, що незалежність принесе лише труднощі. Він додав також, що Пекін не сприйме жодних рухів, які сприятимуть незалежності Тайваню.

Позиція Тайваню

У новорічній промові президент Цай Інвень наголосила, що Китай має використовувати мирні способи розв'язання будь-яких проблем і поважати демократичні принципи, яких дотримується Тайвань.

"Хотіла б закликати Китай прямо визнати існування Китайської республіки на Тайвані", - заявила пані Інвень. Китайська республіка - офіційна назва острова.

За словами Інвень, Китай повинен поважати позицію 23 мільйонів людей, їхнє ставлення до свободи і демократії.

Наскільки серйозними є погрози КНР?

Політичний експерт Джон Судворт розповів, що компартія Китаю прямо говорить про возз'єднання як про єдиний можливий шлях у стосунках КНР і Тайваню.

Китай можна вважати потужною військовою наддержавою, проте навіть у такому випадку відправка військ через неспокійні води Тайванської протоки буде величезною військовою авантюрою, успіх якої зовсім не гарантований.

Якщо не брати до уваги трохи більш різкий тон, то заява Сі Цзіньпіна, судячи з усього, не свідчить про якісь серйозні зміни у політиці КНР. Особливо, якщо взяти до уваги більш спокійні уривки його промови, в яких він говорить про мирне врегулювання конфліктів і майбутнє укріплення торгівельних зв'язків. Якщо й планується якась війна, то це, ймовірно, буде кібервійна.

Нагадаємо, Обама назвав найкращі книги, фільми та пісню року.

Як повідомляв "Знай.ua", військовий літак Трампа увірвався до Криму.

Також "Знай.ua" писав, що Пентагон показав дорожню карту по виведенню військ з Сирії.