У неділю, 6 січня, Верховний глава Малайзії Мухаммад V зрікся престолу на тлі чуток про одруження з російською моделлю.
Про це повідомляє Time з посиланням на королівський палац Малайзії.
У повідомленні йдеться, що Мухаммад V, який займав престол короля всього 2 роки, зрікся влади.

За законами держави, якщо правитель зрікається престолу короля, рішення набуває чинності негайно. Це вперше в історії Малайзії король зрікся престолу за власним бажанням.

Джерело додає, що у Малайзії король обирається голосуванням Ради правителів дев'яти штатів терміном на 5 років. Король Мухаммад V був обраний на престол 15-го короля у жовтні 2016 року.

На початку листопада минулого року Мухаммад V тимчасово відійшов від виконання обов'язків нібито задля лікування.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Однак за даними російських і британських ЗМІ, у цей час він одружився на 25-річній російській моделі Оксані Воєводіній, яка у 2015 році перемогла на конкурсі краси "Міс Москва".

У соцмережах та у ЗМІ були оприлюднені численні фото весілля, яке, за перевіреними даними, відбулось у Москві. Однак жодних коментарів з цього приводу ні король, ні палац, ні уряд країни офіційно так і не надали.

Відповідно до унікальної системи, що зберігається після набуття Малайзією незалежності від Великої Британії в 1957 році, дев'ять спадкових правителів по черзі стають королями країни на 5-річний термін.

Наразі очікується, що Рада правителів незабаром збереться достроково, щоб обрати наступного короля.

Роль монарха у країні у значній мірі церемоніальна, оскільки адміністративна влада належить прем'єр-міністру і парламенту. Водночас особа короля високо цінується серед етнічної малайської мусульманської більшості.

Нагадаємо, король Малайзії Мухаммад V в неділю, 6 січня, відрікся від королівського престолу. Про це заявили в королівському палаці, в курсі новинне агентство Reuters.

Як повідомляв раніше Знай.ua, Нідерланди можуть позиватися проти Росії по справі збиття у 2014 році над Донбасом малайзійського "Боїнга" рейсу MH17.

Також Знай.ua писав про те, що до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) направлено позов проти Російської Федерації у справі катастрофи МН17.