Дочка Анастасії Шевченко, активістки руху "Відкрита Росія" з Ростова, померла в реанімації. Минулого тижня Шевченко взяли під домашній арешт у справі щодо діяльності "небажаної" організації - першої в Росії.

Про смерть 17-річної доньки їй стало відомо від координатора правозахисного проекту "Відкритої Росії" Поліни Немирівської і журналістки Зої Світлової.

Напередодні дівчина була госпіталізована з обструктивним бронхітом з інтернату для дітей з особливостями розвитку, при цьому її стан лікарі оцінили як критичний.

Адвокати Шевченко акцентували увагу на тому, що дочка активістки потребує особливого догляду, який не може бути забезпечений під час домашнього арешту. Шевченко була єдиним опікуном. Спочатку суд заборонив Шевченко відвідувати доньку, після чого в середу, 30 січня, слідчий відпустив жінку до 1 лютого.

Популярні новини зараз
Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

Прес-секретар руху Наталія Грязневич розповіла: "Вчора в результаті пустили до дочки, встигли побачитися".

Як відомо, член федеральної ради "Відкритої Росії" Анастасія Шевченко 23 січня була поміщена під домашній арешт за звинуваченням в участі в діяльності організації, яку в Росії визнали небажаною. Зокрема, мова йде про участь у мітингах і зборах. Сама затримана не визнає своєї провини і заявила, що сутність обвинувачення їй незрозуміла.

Це справа стала першим в Росії випадком кримінального переслідування за цією статтею. Про те, що Шевченко звинувачують у діяльності "небажаної" організації, вперше дізналися 21 січня.

Варто відзначити, що обвинувачена - мати трьох дітей. Двоє з них - 7-річний Михайлик та 14-річна Влада - жили з нею, а 17-річна донька - в інтернаті для дітей з особливостями розвитку.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив у четвер, що в Кремлі за справою Шевченко не стежать: "Я в перший раз чую це від вас. Правоохоронці не доповідали".

"Відкрита Росія" - організація, яку створив Михайло Ходорковський, колишній власник компанії ЮКОС. Закон про "небажані організації" був ухвалений в 2015 році, після чого через два роки у список увійшли дві британські організації - громадська мережевий рух "Відкрита Росія" (Open Russia Civic Movement) і "Відкрита Росія" (Otkrytaya Rossia, OR). Активісти "Відкритої Росії" стверджують, що їх рух не пов'язаний з цими організаціями.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що столична влада анонсували відмову від маршруток і перехід на автобуси та інші види транспорту.

Як повідомляв портал "Знай.uа": у січні 2019 року українським військовим вдалося сильно прорідити ряди путінських окупантів на Донбасі.

Також "Знай.uа" писав, що державна служба нарешті приступить до перевірок харчового бізнесу, а також суміжних з ним галузей.