Група шведських вчених побувала на Північному Уралі, щоб з'ясувати причину загибелі в 1959 році туристичної групи Дятлова.

Про це пише газета Aftonbladet.

Зокрема, дослідники, побувавши на неоднозначному перевалі прийшли до висновку, що основною причиною трагедії стали дуже складні погодні умови, у тому числі - сильна буря.

Так, археолог Річард Хольмгрена пояснив і деякі обставини, які змушували сумніватися в причинах загибелі туристів, зокрема, - чому їх тіла були знайдені поза наметами. За його словами, вони могли покинути її, оскільки боялися, що її здує.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Крім того, шведи пояснили і інші дивні речі. Наприклад, грудні клітки, які були переламані у знайдених туристів, могли постраждати вже після їх смерті, так як тіла були знайдені через 2,5 місяці після трагедії.

Варто відзначити, що мова йде про трагедію, яка сталась у далекому 1959 році, коли туристична група на чолі з Ігорем Дятловим, яка складалась із 9 чоловік. Проте під час однієї з ночей всі члени експедиції загинули при загадкових обставинах.

Разом з тим варто відзначити, що китайська влада прийняла рішення на невизначений термін закрити базовий табір Евересту в Тибеті для туристів, щоб прибрати сміття.

У зв'язку з цією забороною туристам дозволяється відвідувати райони навколо монастиря Ронгбук на висоті приблизно 5000 метрів над рівнем моря.

А от відвідувати базовий табір на горі Еверест (розташований на висоті понад 5 тисяч метрів) зможуть лише особи, які отримали дозвіл на сходження. Як відомо, в цьому році дозвіл на сходження отримали близько 300 альпіністів. Туристам без дозволу вхід буде заборонений.

До альпіністів, які отримають дозвіл на сходження, будуть пред'явлені більш суворі екологічні вимоги, у тому числі їх зобов'яжуть вивозити з собою все своє сміття. Також буде створена група з двох сотень людей. Вони будуть займатися прибиранням сміття на Евересті.

Нагадаємо, підземна знахідка шокувала науковий світ.

Як повідомляв "Знай.ua", надпотужний спалах перелякав вчених.

Також "Знай.ua" писав, що українські археологи показали дивовижний предмет з минулого.

Ірина Галай, яка підкорила пік гори Еверест, повернулася додому